IZOLACIJA-468X60-BANNER

WINDOSHOW-970X250-BANNER

Povećana efikasnost zahvaljujući namenskim rešenjima oplate

30.11.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Skyline Beograd je multi-funkcionalni kompleks koji kombinuje jedno novo iskustvo i visok komfor rada, stanovanja i života u centru grada. Projekat nosi potpis arhitekte svetskog glasa Ami Moor-a iz biroa MYS Architects. Poslovni toranj AFI je moderna struktura eliptične forme. Faza planiranja i naknadna izgradnja kule bili su složeni zadatak zbog same geometrije i visine objekta.

Složen zadatak zbog same geometrije i visine objekta

Složen zadatak zbog same geometrije i visine objekta (Foto: PERI)

Za izgradnju poslovnog tornja visine 132m korišćena je zaštitna penjajuća oplata koja se sastojala od elemenata RCS sistema podizanja po šinama u kombinaciji sa VARIO VT zidnom oplatom od drvenih nosača kao i DOMINO panelnom oplatom. Jezgro je bilo podeljeno u dve celine, od kojih je jedna "bežala" 3, a druga 2 etaže u odnosu na međuspratne ploče.

Time je omogućeno znatno brže izvođenje ploča, koje su se realizovale u 9-dnevnim ciklusima. Na CNC mašini sečena su sva uklapanja za tipske ploče. 200 rаzličitih tipova ukrajanja bilo je neophodno montirati, po tačnom redosledu, za formiranje zahtevne geometrije ploče i greda.

PERI instruktori su sve vreme pomagali radnicima

PERI instruktori su sve vreme pomagali radnicima (Foto: PERI)

Dodatni izazov predstavljala je činjenica da su ova zahtevna ukrajanja morala da se uklope sa specijalnom čeličnom oplatom obodne grede. Usled skučenog prostora PERI rešenje je predvidelo specijalnu varijantu RCS CL platformi, koje su istovremeno nosile oplatu za dve etaže. Zbog specifičnosti konstrukcije, korišćene su armaturne spojnice, koje su rešile izazovnu ugradnju armature na glavnim gredama konstrukcije.

PERI RCS P penjajući zaštitni paneli u potpunosti su zatvarali najviše spratove u izgradnji i služili kao zaštita od pada sa visine. Kontinuirano zatvaranje otvorenih ivica omogućilo je efikasan i bezbedan rad na velikoj visini, istovremeno štiteći osoblje od jakih udara vetra i loših vremenskih prilika.

PERI je ponudio rešenje koje obuhvata širok spektar iznajmljivih sistemskih oplata kao i pomoću CNC mašine precizno isečenih formi šperploče za ukrajanja. Osoblje gradilišta je sve vreme imalo stručnu podršku PERI instruktora, koji su pomagali da se oprema koristi na što efikasniji način i nadgledali proces penjanja.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


DOKA-300X250-BANNER
TENGE-300X250-BANNER
SSAB-300X250-BANNER
LORENCIC-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;