INFONET-468X60-BANNER

RGZ objavio indeks cena stanova za preciznije praćenje tržišta nekretnina

01.11.2022. | Blic

Građani i privreda u Srbiji po prvi put imaju besplatan, transparentan i precizan uvid u podatke na osnovu kojih mogu da prate kretanja na tržištu nepokretnosti zahvaljujući indeksu cena koji je predstavio Republički geodetski zavod.

Indeks cena

Ilustracija (Foto. Pixabay)

U Srbiji, kao i u zemljama Jugoistočne Evrope, ulaganje u nekretnine tradicionalno predstavlja jedan od najzastupljenih vidova štednje. Tržište nepokretnosti je neizostavan oslonac svakog uspešnog bankarskog sistema, ne samo zbog građana koji uzimaju stambene kredite, već i zbog privrednika i preduzetnika koji nepokretnosti koriste kao pokriće za obezbeđivanje kredita neophodnih za rast njihovog poslovanja, piše Blic.

Implementacija savremenih tehničkih i metodoloških rešenja za kredibilno praćenje trendova na tržištu nepokretnosti u skladu sa najboljom svetskom praksom omogućena je zahvaljujući višegodišnjem procesu reforme, modernizacije i digitalizacije Republičkog geodetskog zavoda Srbije, koji se sprovodi u saradnji sa Svetskom bankom kroz projekat "Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji".

Indeks cena stanova za Republiku Srbiju razvijen je u skladu sa međunarodnim metodološkim smernicama i na osnovu modela za masovnu procenu stanova koji pored cena iz kupoprodajnih ugovora uzima u obzir i različite karakteristike nepokretnosti iz relevantnih izvora - Registra cena nepokretnosti, Katastra nepokretnosti, Registra stambenih zajednica, Geosrbije i poreske administracije, navodi Blic.

Ovaj indeks u trećem tromesečju 2022. iznosi 138,08 i prikazuje oštar rast cena stanova koji traje već godinu dana. Po rastu cena prednjače regioni Vojvodina i grad Beograd, ali je kao i u prethodnih nekoliko tromesečja najsnažniji rast cena u regionu južne i istočne Srbije.

Ipak, kako Blic navodi, broj prodatih stanova u trećem tromesečju 2022. manji je za 5,6% u odnosu na isti period 2021. što ukazuje na "smirivanje" tržišta. S obzirom da cene i dalje snažno rastu, ukupna vrednost tržišta merena sumom ostvarenih kupoprodaja stanova i dalje je u porastu i to za 12% u poređenju sa trećim tromesečjem 2021.

Ovo govori o osetnom usporavanju tržišta s obzirom da je ukupna vrednost kupoprodaja stanova u prethodnom tromesečju bila veća za čak 26,1% u poređenju s istim periodom prethodne godine. Ovakvom trendu doprinosi međugodišnji pad broja kupoprodaja stanova finansiranih bankarskim kreditima.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;