SFSOPLATE-468X60-BANNER

RGZ objavio indeks cena stanova za preciznije praćenje tržišta nekretnina

01.11.2022. | Blic

Građani i privreda u Srbiji po prvi put imaju besplatan, transparentan i precizan uvid u podatke na osnovu kojih mogu da prate kretanja na tržištu nepokretnosti zahvaljujući indeksu cena koji je predstavio Republički geodetski zavod.

Indeks cena

Ilustracija (Foto. Pixabay)

U Srbiji, kao i u zemljama Jugoistočne Evrope, ulaganje u nekretnine tradicionalno predstavlja jedan od najzastupljenih vidova štednje. Tržište nepokretnosti je neizostavan oslonac svakog uspešnog bankarskog sistema, ne samo zbog građana koji uzimaju stambene kredite, već i zbog privrednika i preduzetnika koji nepokretnosti koriste kao pokriće za obezbeđivanje kredita neophodnih za rast njihovog poslovanja, piše Blic.

Implementacija savremenih tehničkih i metodoloških rešenja za kredibilno praćenje trendova na tržištu nepokretnosti u skladu sa najboljom svetskom praksom omogućena je zahvaljujući višegodišnjem procesu reforme, modernizacije i digitalizacije Republičkog geodetskog zavoda Srbije, koji se sprovodi u saradnji sa Svetskom bankom kroz projekat "Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji".

Indeks cena stanova za Republiku Srbiju razvijen je u skladu sa međunarodnim metodološkim smernicama i na osnovu modela za masovnu procenu stanova koji pored cena iz kupoprodajnih ugovora uzima u obzir i različite karakteristike nepokretnosti iz relevantnih izvora - Registra cena nepokretnosti, Katastra nepokretnosti, Registra stambenih zajednica, Geosrbije i poreske administracije, navodi Blic.

Ovaj indeks u trećem tromesečju 2022. iznosi 138,08 i prikazuje oštar rast cena stanova koji traje već godinu dana. Po rastu cena prednjače regioni Vojvodina i grad Beograd, ali je kao i u prethodnih nekoliko tromesečja najsnažniji rast cena u regionu južne i istočne Srbije.

Ipak, kako Blic navodi, broj prodatih stanova u trećem tromesečju 2022. manji je za 5,6% u odnosu na isti period 2021. što ukazuje na "smirivanje" tržišta. S obzirom da cene i dalje snažno rastu, ukupna vrednost tržišta merena sumom ostvarenih kupoprodaja stanova i dalje je u porastu i to za 12% u poređenju sa trećim tromesečjem 2021.

Ovo govori o osetnom usporavanju tržišta s obzirom da je ukupna vrednost kupoprodaja stanova u prethodnom tromesečju bila veća za čak 26,1% u poređenju s istim periodom prethodne godine. Ovakvom trendu doprinosi međugodišnji pad broja kupoprodaja stanova finansiranih bankarskim kreditima.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;