INFONET-468X60-BANNER

Izgradnja auto-puta Beograd - Sarajevo odvija se planiranom dinamikom

07.10.2022. | Slobodna Bosna

Sredinom septembra započeti su radovi na deonici Rača - Bijeljina budućeg auto-puta Beograd - Sarajevo. Ekipa BHRT-a obišla je gradilište u semberskim selima kroz koja će proći ova deonica i proverila kako napreduju radovi, prenosi portal Slobodna Bosna.

Izgradnja auto-puta

Izgradnja auto-puta - ilustracija (Foto: Pixabay)

- Mještani su bili na početku skeptični, mislili su da od toga neće biti ništa, ali sad kad vide da će stvarno biti autoput i oni se raduju - kaže predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Velika Obarska Predrag Spasojević.

Trasa deonice auto-puta Rača - Bijeljina već je vidljiva kroz semberska sela, kroz koja najvećim delom prolazi.

- Ovi radovi su počeli prije sedam-osam dana. Najvažnije u svemu tome je da je eksproprijacija završena i da se radovi nesmetano odvijaju, dinamika je svaki dan sve veća i vidimo sve više vozila, kamiona i ljudi koji rade - objašnjava Spasojević.

Iz Auto-puteva Republike Srpske ističu da su zadovoljni dinamikom izvođenja radova.

- Završeno je geodetsko obilježavanje, urađeno je više od 90 posto geomehanike na trasi, 80 posto projekta, mašinsko uklanjanje šiblja, iskopi, došlo se do zamjene nekog materijala na dvije lokacije, nasuto je na dobrom dijelu trase - navodi v. d. direktora JP Auto-putevi Republike Srpske Slobodan Stanarević.

U selu Batković, koje je sledeće na potezu, sa njiva beru poslednji kukuruz pre prolaska auto-puta.

- Tu su negdje oko kilometar odavde i ja mislim za desetak - petnaest dana da će početi ovdje zemljani radovi. Sve je spremno, eto vidite i sami, njive su čiste - kaže meštanin sela Batković Lazo Urošević.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske tvrde da su već obezbedili deo novca.

- Jedan dio sredstava je avansno uplaćen, uz napomenu da je Srbija obećala učešće od 80% vrijednosti investicije. Moram da napomenem da je Srbija već donirala značajna sredstva, odnosno prvu tranšu za ovaj projekat - navodi za BHRT pomoćnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Dragan Stanimirović.

Ovih 20 kilometara auto-puta, most na Savi, trasa od mosta do Kuzmina, kao i petlja trebalo bi da budu izgrađeni za 36 meseci, podseća portal Slobodna Bosna.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;