IZOLACIJA-468X60-BANNER

Frank Gehry protiv LEED sistema za zelene zgrade

26.05.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Frank Gehry, 81-godišnji arhitekta svetskog glasa, poznat je po provokativnim pa čak i šokantanim stavovima. Poslednja njegova izjava koja je uzburkala javnost izrečena je u intervjuu sa Blair Kamin-om iz lista Chicago Tribune. Gehry je tom prilikom oštro odbacio LEED kao sistem rangiranja za zelene zgrade.

- Mislim da je tema zapravo političke - kaže Gehry - Mnogo LEED poena dobija se za prividno zelene i suvišne aplikacije kao što su rešetke za bicikle. Cene pravljenja zelene zgrade su ogromne i ne otplaćuju se u životnom veku.

Urednik Metropolis-a, Susan S. Szenasy, odgovorila je otvorenim pismom naslovljenim sa: Veoma grešiš, Frank Gehry. Ona se zapitala:

- Kako bi svet izgledao kada bi jedan od najpoznatijih arhitekata rešio da se založi za dobrobit čovečanstva? Kada bi priznali da "velika" arhitektura može biti u skladu sa čovekom i okruženjem? Da li bi takvo angažovanje ugrozilo njegov status zvezde? Mislim da ne.

Karen Cilento ocenjuje da Gehry nije protiv zelene gradnje već da se zapravo osvrnuo na sam LEED sistem rangiranja "zelenosti", ali i napominje da su mnogobrojne reakcije širom sveta u komentarima stručnjaka, arhitekata i anonimnih čitalaca koji se ne slažu sa Gehry-jem pokazale kolika je snaga opredeljenja za zelenu gradnju danas.

Možda bi ocena jednog od zvezda arhitekture, starhitekte Frank Gehry-ja (starchitect - star-zvezda), o "ogromnim" troškovima zelene gradnje imala veću težinu kada bi ovaj arhitekta bio poznat po štedljivim, umerenim i svedenim formama koji promovišu skromnu i racionalnu arhitekturu.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;