Frank Gehry protiv LEED sistema za zelene zgrade

26.05.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Frank Gehry, 81-godišnji arhitekta svetskog glasa, poznat je po provokativnim pa čak i šokantanim stavovima. Poslednja njegova izjava koja je uzburkala javnost izrečena je u intervjuu sa Blair Kamin-om iz lista Chicago Tribune. Gehry je tom prilikom oštro odbacio LEED kao sistem rangiranja za zelene zgrade.

- Mislim da je tema zapravo političke - kaže Gehry - Mnogo LEED poena dobija se za prividno zelene i suvišne aplikacije kao što su rešetke za bicikle. Cene pravljenja zelene zgrade su ogromne i ne otplaćuju se u životnom veku.

Urednik Metropolis-a, Susan S. Szenasy, odgovorila je otvorenim pismom naslovljenim sa: Veoma grešiš, Frank Gehry. Ona se zapitala:

- Kako bi svet izgledao kada bi jedan od najpoznatijih arhitekata rešio da se založi za dobrobit čovečanstva? Kada bi priznali da "velika" arhitektura može biti u skladu sa čovekom i okruženjem? Da li bi takvo angažovanje ugrozilo njegov status zvezde? Mislim da ne.

Karen Cilento ocenjuje da Gehry nije protiv zelene gradnje već da se zapravo osvrnuo na sam LEED sistem rangiranja "zelenosti", ali i napominje da su mnogobrojne reakcije širom sveta u komentarima stručnjaka, arhitekata i anonimnih čitalaca koji se ne slažu sa Gehry-jem pokazale kolika je snaga opredeljenja za zelenu gradnju danas.

Možda bi ocena jednog od zvezda arhitekture, starhitekte Frank Gehry-ja (starchitect - star-zvezda), o "ogromnim" troškovima zelene gradnje imala veću težinu kada bi ovaj arhitekta bio poznat po štedljivim, umerenim i svedenim formama koji promovišu skromnu i racionalnu arhitekturu.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...