IZOLACIJA-468X60-BANNER

Drugi deo Linijskog parka trebalo bi da bude završen za 3 godine

19.08.2022. | Novosti

Prva celina Linijskog parka je u završnoj fazi i sada se očekuje izbor izvođača za izgradnju, odnosno rekonstrukciju preostalog dela.

Linijski park (Foto: Beoinfo)

To je najavio gradski urbanista Marko Stojčić i pojasnio da bi trebalo da dobiju izvođača koji ima licencu za radove na revitalizaciji Beogradske tvrđave i bedema koji je tamo pronađen, te Vodene kapije, kao i Bastiona svetog Jakova, prenose Novosti.

Prema Stojčićevim rečima, to podrazumeva nastavak saradnje Grada, republičkog Zavoda za zaštitu spomenika i izvođača kako bi se dobio prikaz svega što je činilo Beogradsku tvrđavu u 18. veku. Poseban naglasak biće na Baroknoj kapiji, koja ima izuzetne odlike kulturnog nasleđa.

Posle prve celine, JKP "Zelenilo" prelazi na plato kod Kule Nebojša, a paralelno s tim, gradski urbanista očekuje da se najkasnije do početka zime krene sa radom i na ostalim delovima.

- Naredne tri godine osvajamo deo po deo, svaki koji imovinsko-pravno razrešimo, tu ćemo ući - objašnjava Stojčić.

- Izvođač će dobiti dozvolu prema projektu, koji je izrađen prema idejnim rešenjima 55 mladih autora. Nadam se da će u sledeće tri godine biti završeno svih 4,6 kilometara prostora, da ih osposobimo za Beograđane. Da svi vide kakav je to potencijal Beograda na obalama Save i Dunava, da konačno nemamo barijeru odnosno železničku prugu koja nije dozvoljavala ljudima da iz urbanih delova svojih naselja dođu do najlepših delova prestonice.

Linijski park će se prostirati od šetališta kod Beton hale, ispod Kalemegdana, duž nekadašnje železničke pruge obalom Save i Dunava pa sve do Pančevačkog mosta.

Pripremni radovi na ovoj površini počeli su 24. januara, kada su uklonjeni nanos, korov, naplavine i smeće sa divljih deponija. Radovi na izgradnji pešačke i biciklističke staze bili su usporeni početkom aprila, kada je pronađen arheološki lokalitet Vodena kapija, koja je gotovo ceo vek bila zatrpana.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;