INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Potvrđen kvalitet ružičastih termoizolacionih ploča "Austrotherm XPS TOP"

04.08.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Austrotherm d.o.o. je nedavno u IMS a.d. obavio najnovija eksterna ispitivanja termičkih i fizičko-mehaničkih karakteristika svojih ploča od ekstrudiranog polistirena (Austrotherm XPS TOP), a rezultati su odlični.

Austrotherm XPS - svi tipovi ploča

Austrotherm XPS - svi tipovi ploča (Foto: Austrotherm)

Rezultati ispitivanja su potvrdili, a delimično čak i nadmašili vrednosti koje Austrotherm d.o.o. redovno meri i beleži u okviru redovnih internih kontrola kvaliteta u svojoj kompanijskoj laboratoriji u fabrici u Nišu.

Reč je o tri tipa termoizolacionih XPS ploča glatke površinske strukture: Austrotherm XPS TOP 30, Austrotherm XPS TOP 50 i Austrotherm XPS TOP 70, kao i o ploči Austrotherm XPS TOP P koja je hrapave površinske strukture.

Svaka od ovih ploča ima svoju primarnu, a neke imaju i sekundarne namene (primene) na jednom građevinskom objektu. One se primenjuju, tj. ugrađuju bukvalno od podruma do krova – dakle u području temelja, podrumskih zidova (perimetarna izolacija), u soklama, u podnim ali i na zidnim konstrukcijama ukoliko su zidovi od betona, po obodima međuspratnih ploča, a verovatno i najšira primena XPS termoizolacije važi za područje ravnih krovova.          

Izolacija ravnog krova - Austrija

Izolacija ravnog krova - Austrija (Foto: Austrotherm)

Austrotherm d.o.o. konstantno vrši edukaciju partnera, ali i krajnjih kupaca i korisnika u smislu pravilne primene svojih proizvoda. Iako se ružičaste XPS ploče odlikuju sjajnim termoizolacionim karakteristikama (laboratorijski koeficijent toplotne provodljivosti kod glatkih tipova ploče, po poslednjim eksternim merenjima IMS a.d,  ide čak i ispod 0,030W/mK!), ova karakteristika nije ona "glavna" koja određuje zašto u određenim slučajevima treba primenjivati termoizolaciju od ekstrudiranog (XPS) a ne od ekspandiranog polistirena tj. stiropora (EPS).

Elem, stiropor se takođe odlikuje vrlo niskim (dobrim) koeficijentom toplotne provodljivosti, slično kao XPS, ali ono što ružičaste XPS ploče takođe poseduju, a što ne važi za stiropor, je njihova ekstremno visoka opteretivost na pritisna opterećenja (od 13 pa sve do 25t/m2, sa samo 2% stišljivosti ploča!), kao i izvanredno zaptivanje vode i vlage! Upravo ove karakteristike su i razlog zašto se XPS ploče ugrađuju u područjima temelja, podrumskih zidova ili ravnih krovova.

Austrotherm d.o.o. iz svoje XPS fabrike u Nišu snabdeva pločama "Austrotherm XPS TOP" ne samo celokupno tržište Srbije i tržišta okolnih zemalja u regionu (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Severna Makedonija, Bugarska, Mađarska), već i tržišta zemalja srednje Evrope - pre svega Slovačke, a u sezonskim špicevima i Poljske, pa i matične Austrije (u obe države kao ispomoć austrijskoj "majci"-kompaniji Austrotherm GmbH).  

Na sajtu kompanije Austrotherm d.o.o. možete videti sve o karakteristikama ružičastih XPS ploča. Sem toga, u rubrici "Download", prezentovani su i najnoviji atesti (eksterni izveštaji o ispitivanju) za sve tipove ploča Austrotherm XPS TOP. 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;