PRIJAVA-468X60-BANNER

Potvrđen kvalitet ružičastih termoizolacionih ploča "Austrotherm XPS TOP"

04.08.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Austrotherm d.o.o. je nedavno u IMS a.d. obavio najnovija eksterna ispitivanja termičkih i fizičko-mehaničkih karakteristika svojih ploča od ekstrudiranog polistirena (Austrotherm XPS TOP), a rezultati su odlični.

Austrotherm XPS - svi tipovi ploča

Austrotherm XPS - svi tipovi ploča (Foto: Austrotherm)

Rezultati ispitivanja su potvrdili, a delimično čak i nadmašili vrednosti koje Austrotherm d.o.o. redovno meri i beleži u okviru redovnih internih kontrola kvaliteta u svojoj kompanijskoj laboratoriji u fabrici u Nišu.

Reč je o tri tipa termoizolacionih XPS ploča glatke površinske strukture: Austrotherm XPS TOP 30, Austrotherm XPS TOP 50 i Austrotherm XPS TOP 70, kao i o ploči Austrotherm XPS TOP P koja je hrapave površinske strukture.

Svaka od ovih ploča ima svoju primarnu, a neke imaju i sekundarne namene (primene) na jednom građevinskom objektu. One se primenjuju, tj. ugrađuju bukvalno od podruma do krova – dakle u području temelja, podrumskih zidova (perimetarna izolacija), u soklama, u podnim ali i na zidnim konstrukcijama ukoliko su zidovi od betona, po obodima međuspratnih ploča, a verovatno i najšira primena XPS termoizolacije važi za područje ravnih krovova.          

Izolacija ravnog krova - Austrija

Izolacija ravnog krova - Austrija (Foto: Austrotherm)

Austrotherm d.o.o. konstantno vrši edukaciju partnera, ali i krajnjih kupaca i korisnika u smislu pravilne primene svojih proizvoda. Iako se ružičaste XPS ploče odlikuju sjajnim termoizolacionim karakteristikama (laboratorijski koeficijent toplotne provodljivosti kod glatkih tipova ploče, po poslednjim eksternim merenjima IMS a.d,  ide čak i ispod 0,030W/mK!), ova karakteristika nije ona "glavna" koja određuje zašto u određenim slučajevima treba primenjivati termoizolaciju od ekstrudiranog (XPS) a ne od ekspandiranog polistirena tj. stiropora (EPS).

Elem, stiropor se takođe odlikuje vrlo niskim (dobrim) koeficijentom toplotne provodljivosti, slično kao XPS, ali ono što ružičaste XPS ploče takođe poseduju, a što ne važi za stiropor, je njihova ekstremno visoka opteretivost na pritisna opterećenja (od 13 pa sve do 25t/m2, sa samo 2% stišljivosti ploča!), kao i izvanredno zaptivanje vode i vlage! Upravo ove karakteristike su i razlog zašto se XPS ploče ugrađuju u područjima temelja, podrumskih zidova ili ravnih krovova.

Austrotherm d.o.o. iz svoje XPS fabrike u Nišu snabdeva pločama "Austrotherm XPS TOP" ne samo celokupno tržište Srbije i tržišta okolnih zemalja u regionu (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Severna Makedonija, Bugarska, Mađarska), već i tržišta zemalja srednje Evrope - pre svega Slovačke, a u sezonskim špicevima i Poljske, pa i matične Austrije (u obe države kao ispomoć austrijskoj "majci"-kompaniji Austrotherm GmbH).  

Na sajtu kompanije Austrotherm d.o.o. možete videti sve o karakteristikama ružičastih XPS ploča. Sem toga, u rubrici "Download", prezentovani su i najnoviji atesti (eksterni izveštaji o ispitivanju) za sve tipove ploča Austrotherm XPS TOP. 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

TRITONEX
TRITONEX
KRAGUJEVAC
tritonex.rs

BAUMIT
BAUMIT
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

ILGRAD
ILGRAD
BEOGRAD-PINOSAVA
www.ilgrad.rs

TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;