INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Studenti Elektrotehničkog fakulteta osvojili drugo mesto na međunarodnom takmičenju iz energetske elektronike

04.08.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Tim H-Bridges osvojio je nagradu "The Best Innovative Design Award" a ujedno i drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju u oblasti inovativnih i energetski efikasnih rešenja IEEE International Future Energy Challenge 2021/2022. Ova nagrada dolazi kao kruna dvogodišnjeg rada i kao, sada već možemo reći, tradicionalno dobrih rezultata koje ovaj tim ostvaruje na tom takmičenju.

Učesnici takmičenja

Učesnici takmičenja (Foto: IFEC 2022)

International Future Energy Challenge (IFEC) je najveće svetsko univerzitetsko takmičenje iz oblasti energetske elektronike u organizaciji IEEE, na kojem studenti iz svih krajeva sveta predstavljaju svoja inovativna rešenja na unapred zadatu temu.

Ovogodišnja tema bila je izrada solarnog invertora snage 1kW, za priključenje solarnih panela na gradsku mrežu. Na projektu se radilo dve godine, a finalna runda takmičenja održana je od 27-29. jula na Univerzitetu Tenesi, Noksvil, SAD.

Na finalnom testiranju tim H-Bridges je u konkurenciji 7 univerziteta iz celog sveta pokazao odlične rezultate. Njihov prototip je ostvario efikasnost od 92% i od strane stručnog žirija je pohvaljen za jednostavan a veoma kompaktan dizajn samog uređaja.  

Finalni plasman timova na projektu 2021/2022 je:

  1. Utah State University
  2. University of Belgrade (H-Bridges)
  3. Reutlingen University
  4. Leibniz University Hannover
  5. University of Maryland
  6. University of Connecticut
  7. University of Moratuwa

H-Bridges tim postigao je veliki uspeh

H-Bridges tim postigao je veliki uspeh (Foto: H-Bridges)

Na kraju još jedne takmičarske godine tim H-Bridges je zadovoljan svime što je uspeo da postigne. Pre svega rezultatom na IFEC takmičenju, koje je uvek glavni cilj njihovog rada, ali i činjenicom da je tokom izrade projekta u labaratoriji formirano devet naučnih radova koji su objavljeni i nagrađivani kako na domaćim tako i na međunarodnim naučnim konferencijama. Uz to, za potrebe testiranja, instalirali su solarne panele na krov fakulteta, a oni će svakako unaprediti uslove za rad studenata i nakon završetka ovog projekta.

Na kraju, tim H-Bridges zahvaljuje se svim kompanijama koje prepoznaju kvalitet njihovog rada i pružaju im nesebičnu podršku. Bez njihove pomoći ovaj uspeh bi bio nemoguć i zahvalni su im na tome što su svojom podrškom omogućili da ostvare sve planirane aktivnosti. Takođe, posebnu zahvalnost duguju Elektrotehničkom fakultetu koji ih podržava u svim aktivnostima.

Za više informacija o radu tima H-Bridges, posetite ih na društvenim mrežama ali i na njihovom sajtu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;