INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kako odabrati odgovarajuće instalacione kablove?

21.06.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Kablovi se nalaze svuda oko nas. Oni su u našim zidovima, sobama, ispod zemlje, u našim kolima i uređajima. Da bi se napravio kvalitetan kabl, potrebno je posvetiti posebnu pažnju svakoj fazi izrade.

Mak trade ima u ponudi sve tipove kablova

Mak trade ima u ponudi sve tipove kablova (Foto: Mak trade)

Postoje razne vrste kablova, a među njima su instalacioni, signalni, savitljivi, telefonski… Izrađuju se pretežno od aluminijuma i bakra, od pune žice, a mogu biti i finožični.

Izolacija i plašt kablova su izrađeni od gume ili različite vrste pvc-a.

PP/Y I PP/J kabl

PP/Y je puna okrugla žica izrađena od bakra. Koristi za industrijsku i kućnu fiksnu instalaciju u suvim i vlažnim prostorijama. Ovaj kabl se može polagati ispod i iznad maltera ili u beton. Zabranjeno je polagati ga u zemlju, na otvorenom prostoru ili u beton zalivanjem.

PP/J licnasti kabl koristi se u suvim prostorijama za prenosne potrošače pod lakšim i srednje teškim uslovima rada. Pogodan je za fiksne instalacije u nameštaju, pregradnim zidovima, ukrasnim oblogama i šupljim prostorima u montažnim delovima za gradnju.

Može se koristiti za industrijsku i fiksnu instalaciju u suvim i vlažnim prostorijama za polaganje iznad i ispod maltera ili u beton bez naročite mehaničke zaštite. Nije dozvoljeno polaganje u zemlju, na otvorenom prostoru ili u beton zalivanjem.

Veliki izbor instalacionih kablova

Veliki izbor instalacionih kablova (Foto: Mak trade)

N2 XH kabl

Provodnik je bakarni puni presek. Izolacija je od umreženog polietilena. Plašt je izrađen od polimera. Materijal je bez halogena i otporan je na dejstvo plamena.

N2XH kabl se trajno polaže u suvim i vlažnim prostorijama ispod i iznad maltera. Kabl mora biti u cevi kada se polaže u zemlju ili u vazduhu. Zbog svoje osobine da ne širi plamen, ovaj kabl se primenjuje u industrijskim postrojenjima, hotelima, aerodromima, bolnicama, robnim kućama...

P/F provodnik

P/F je bakarni licnasti provodnik. Ovi finožični kablovi su veoma savitljivi. Zbog toga su pogodni za ožičavanje alata, rasvetnih tela i električnih uređaja. Takođe, kabl je jednožilni provodnik.

Upotrebljava se u suvim prostorijama i tamo gde je potrebna velika savitljivost kabla. P/F licnasti kabl se instalira u kanalima i cevima koje mogu biti iznad ili ispod maltera.

Mak trade group ima veliku ponudu kablova svih tipova. Za više informacija posetite Mak trade online shop.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;