SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Svečano otvorena 17. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA

27.05.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Sedamnaesto izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA svečano je otvoreno u četvrtak, 26. maja u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda. Na otvaranju su govorili Jelena Ivanović Vojvodić, jedna od organizatorki BINE, Ivan Rašković, predsednik Društva arhitekata Beograda, i Milan Đurić, predsednik Udruženja Arhitekata Srbije.

Jelena Ivanović Vojvodić

Jelena Ivanović Vojvodić, osnivačica BINA (Foto: Vladimir Živojinović)

Jelena Ivanović Vojvodić je na otvaranju 17. Beogradske internacionalne nedelje arihitekture rekla: "BINA je multidisciplinarna manifestacija, osnovana sa idejom da prikaže kvalitetne primere izgrađenog okruženja iz zemlje, regiona i sveta, kako bi pokrenula diskusije na aktuelne teme vezane za graditeljsku praksu i podstakla na bolju informisanost javnosti o dostignućima u ovoj sferi. BINA program ove godine obuhvata 38 događaja, a izdvojene događaje imaćemo i u septembru i oktobru. U fokusu 17. BINE su nagrade i konkursi, kao i nagrada Evropske unije "Mis van der Roe" 2022, zajedno sa retrospektivnim predstavljanjem selekcije Srbije od 2009. godine".

Ivan Rašković, predsednik Društva arhitekata Beograda, naglasio je da je BINA ove godine postavila konkurse u svojevrsni fokus: "BINA ponovo aktuelizuje tu temu i daje joj na značaju. Imamo šansu da prepoznamo jedan fantastični, vitalni brend naše sredine – višedecenijsku tradiciju organizovanja i završetka konkursa. U poslednjih godinu i po dana organizovano je preko deset konkursa i zanimljivo je primetiti da su to sve velike državne institucije i investicije, kao što su fakulteti, elementi infrastrukture, paviljoni muzeja. Odgovorno tvrdim da se ovoliki broj konkursa za ovakvu vrstu državnih programa, u ovoj meri nigde na svetu ne organizuje".

Ivan Rašković

Ivan Rašković, predsednik Društva arhitekata Beograda (Foto: Vladimir Živojinović)

Milan Đurić, predsednik Udruženja Arhitekata Srbije, u svom govoru se nadovezao na prethodne pohvale arhitektonskim konkursima: "Mi smo jedina sredina koja uključuje regionalne arhitekte u ove projekte. Na našim konkursima kao članovi žirija su učestvovale arhitekte iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, i u tom smislu postigli smo visok nivo standarda. BINA je, kao i svake godine, neka vrsta lokalnog pregleda šta smo uradili u ovoj sezoni. Došli smo do jednog nivoa, ali on nije dovoljan i treba ići dalje".

BINA je otvorena izložbom "Nagrade i konkursi 2021–2022", koja će trajati do 12. juna 2022. Na ovoj izložbi u Likovnoj galeriji KCB predstavljena su pobednička rešenja odabrana na sedam recentnih arhitektonskih konkursa za grad Beograd, koje su organizovali Udruženje arhitekata Srbije (UAS) i Društvo arhitekata Beograda (DAB). Publika ima priliku da se upozna sa arhitektonsko-urbanističkim predlozima kojima je stručni žiri dodelio prve tri nagrade.

Na programu BINE u petak, 27. maja u 18h je otvaranje izložbe projekata "Anketni, studentski i javni konkurs: Rekonstrukcija zgrade Generalštaba", u Knez Mihailovoj 35, ispred zgrade SANU. Ovaj konkurs je raspisan sa idejom da podstakne na razmišljanje o budućnosti kompleksa u samom centru Beograda. Zgrada Generalštaba danas se smatra najznačajnijim projektantskim delom Nikole Dobrovića, ali i jednim od najboljih objekata izvedenih u 20. veku na ovim prostorima.

Istog dana od 19 časova na programu je razgovor povodom izložbe "Nagrade i konkursi (2021-2022)" u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda. Moderator je Ivan Rašković, a učesnici su Milan Đurić (Udruženje arhitektata Srbije) i Vladimir Lojanica (Arhitektonski fakultet).

Ovogodišnje, 17. izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA 2022 biće održano od 26. maja do 7. jula. U fokusu manifestacije biće predstavljanje aktuelnih konkursa za grad Beograd (2021/2022) i Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu – "Mis van der Roe" (2022) na reprezentativnim izložbama u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda. Interaktivnim pristupom, BINA će približiti javnosti aktuelna dešavanja na arhitektonskoj sceni,  koja će uticati na fizionomiju i budućnost života i izgleda gradova kod nas i u svetu. Među ostalim aktivnostima su BINA programi izložbi, šetnji, radionica, film, diskusije, predavanja autora nagrađenih rešenja, i ostali zanimljivi događaji.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;