INFONET-468X60-BANNER

44. Salon arhitekture zaokret u budućnost i prošlost

12.04.2022. | Gradjevinarstvo.rs

U Muzeju primenjene umetnosti u periodu od 30. marta do 30. aprila otvoren je za posetioce 44. Salon arhitekture. Pod sloganom "Zaokret" Salon je posvećen aktivnom odnosu prema savremenim tokovima arhitektonskog oblikovanja i delovanja, a sve u kontekstu aktuelnih društvenih, ekonomskih i klimatskih izazova.

44. Salon arhitekture održava se od 30. marta do 30. aprila

44. Salon arhitekture održava se od 30. marta do 30. aprila (Foto: Salon arhitekture)

Saradnjom Muzeja primenjene umetnosti i timova ŽAD i projekta PreSalona, akcenat je stavljen na umrežavanje i razmenu iskustava u nastavnom procesu četiri fakulteta arhitekture i dizajna. 44. Salon je platforma za intenzivnu razmenu ideja, misli i praksi što je prepoznala i kompanija Saint-Gobain koja inovativnim materijalima doprinosi razvoju arhitekture i građevinarstva širom sveta.

"Saint-Gobain se vezuje za inovativne arhitektonske projekte, koji se grade prema novim parametrima energetske efikasnosti. Isover i Rigips, kao članice Saint-Gobain grupe, više od 20 godina posluju u Srbiji i šire ideju o korišćenju održivih materijala, uz zadržavanje vrhunskih performansi. Ovaj Salon je pokazatelj da svi zajedno idemo u korak sa vremenom", rekao je Vladan Ilić, direktor za Isover i Rigips u kompaniji Saint-Gobain.

Prvi put će 14. aprila biti uručena nagrada "Jelisaveta Načić", koju je ustanovilo Žensko arhitektonsko društvo. Osmišljen je intezivan prateći program Salona arhitekture koji ima mnogobrojne događaje i goste.

Paneli, radionice i predavanja održavaju se utorkom i četvrtkom od 18 sati, dok su stručna vođenja kroz izložbu sredom u 18 sati i subotom u 13 sati.

Promena uslova konkurisanja ohrabruje eksperimentalne, istraživačke i studentske radove

Promena uslova konkurisanja ohrabruje eksperimentalne, istraživačke i studentske radove (Foto: Salon arhitekture)

Podsećamo da su ove godine dodeljena dva Gran prija za projekte "Kuća od konoplje, Homoljske planine" i publikaciju "U potrazi za javnim interesom: Dometi urbanizma 2022".

Organizatori su napravili svojevrstan zaokret uvođenjem kategorija Zaštita graditeljskog nasleđa i Virtuelna arhitektura - kao polovima tradicionalnog i savremenog, kao i promenom uslova konkurisanja koja ohrabruje eksperimentalne, istraživačke i studentske radove.

Muzej primenjene umetnosti je u realizaciju uključio mnogobrojne volontere, pružajući mogućnost mladim ljudima da steknu dragoceno iskustvo koje će im pomoći u budućem profesionalnom radu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /slučajan izbor/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;