IZOLACIJA-468X60-BANNER

Novi Sad dobija Central park

25.03.2022. | eKapija

Kod stare Ranžirne stanice u Novom Sadu planira se izgradnja Central parka, po ugledu na velike svetske i evropske metropole. Nova oaza mira i prirode nalaziće se na Bulevaru Evrope. Imaće manje jezero, a u samom jezgru parka biće postavljena stara lokomotiva, piše NS uživo.

Budući izgled Central parka

Budući izgled Central parka (Foto: Print screen / YouTube / NSuživo TV)

- Površinski će biti impozantan, a pešačkom pasarelom biće spojen sa novim parkom između Detelinare i Novog naselja - napomenuo je gradonačelnik Miloš Vučević.

Ovaj park nalaziće se na granici Novog naselja i Nove Detelinare na površini od 13 hektara.

- To je deo grada sa velikom koncentracijom stanovnika i dalje će da raste, jer je tu Bulevar Evrope. Ovakve mirne i zelene oaze su velika nužnost za taj deo grada. Čuvamo ranžirnu stanicu kao kulturno-istorijski objekat, a okolo radimo fantastičnu parkovsku površinu, pravimo kulturno-sportsko-rekreativni distrikt - objasnio je Vučević, prenosi Moj Novi Sad.

U parku će biti postavljena stara lokomotiva

U parku će biti postavljena stara lokomotiva (Foto: Print screen / YouTube / NSuživo TV)

Konceptualno rešenje Central parka pripremili su prof. dr Saša Orlović i diplomirani inženjer pejzažne arhitekture Aleksandar Lesmajster, u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom iz Novog Sada i Institutom za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu.

- Novi Sad će 2024. godine biti Evropska prestonica šuma i zaista smo apsolutno posvećeni zaštiti životne sredine na različite načine - naglasio je prof. dr Saša Orlović u jednom obraćanju javnosti, piše NS uživo.

Podsetimo, prema konceptualnom okviru plana detaljne regulacije, područje Stare ložionice u Novom Sadu u narednom periodu moglo bi da dobije potpuno novu namenu. Predviđaju se novi kulturni i turistički sadržaji, ali i gradnja kula do 12 spratova namenjenih poslovanju. U planu su i parkovske površine.

 

Komentari: 1

Nenad 29.03.2022 09.27.42

Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zelenih površina, sada mora da prave central parkove koji su oivčeni zgradama. Ova ekspanzija izgradnje nije smela da se dopusti. Gledamo u Solisu nema stana ispod 1500 evra kvadrat, za staru gradnju. To nije normalno. Novi Sad se u socijalizmu razvijao planski i zato je bio najlepeš grad.

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;