INFONET-468X60-BANNER

Novi Sad dobija Central park

25.03.2022. | eKapija

Kod stare Ranžirne stanice u Novom Sadu planira se izgradnja Central parka, po ugledu na velike svetske i evropske metropole. Nova oaza mira i prirode nalaziće se na Bulevaru Evrope. Imaće manje jezero, a u samom jezgru parka biće postavljena stara lokomotiva, piše NS uživo.

Budući izgled Central parka

Budući izgled Central parka (Foto: Print screen / YouTube / NSuživo TV)

- Površinski će biti impozantan, a pešačkom pasarelom biće spojen sa novim parkom između Detelinare i Novog naselja - napomenuo je gradonačelnik Miloš Vučević.

Ovaj park nalaziće se na granici Novog naselja i Nove Detelinare na površini od 13 hektara.

- To je deo grada sa velikom koncentracijom stanovnika i dalje će da raste, jer je tu Bulevar Evrope. Ovakve mirne i zelene oaze su velika nužnost za taj deo grada. Čuvamo ranžirnu stanicu kao kulturno-istorijski objekat, a okolo radimo fantastičnu parkovsku površinu, pravimo kulturno-sportsko-rekreativni distrikt - objasnio je Vučević, prenosi Moj Novi Sad.

U parku će biti postavljena stara lokomotiva

U parku će biti postavljena stara lokomotiva (Foto: Print screen / YouTube / NSuživo TV)

Konceptualno rešenje Central parka pripremili su prof. dr Saša Orlović i diplomirani inženjer pejzažne arhitekture Aleksandar Lesmajster, u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom iz Novog Sada i Institutom za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu.

- Novi Sad će 2024. godine biti Evropska prestonica šuma i zaista smo apsolutno posvećeni zaštiti životne sredine na različite načine - naglasio je prof. dr Saša Orlović u jednom obraćanju javnosti, piše NS uživo.

Podsetimo, prema konceptualnom okviru plana detaljne regulacije, područje Stare ložionice u Novom Sadu u narednom periodu moglo bi da dobije potpuno novu namenu. Predviđaju se novi kulturni i turistički sadržaji, ali i gradnja kula do 12 spratova namenjenih poslovanju. U planu su i parkovske površine.

 

Komentari: 1

Nenad 29.03.2022 09.27.42

Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zelenih površina, sada mora da prave central parkove koji su oivčeni zgradama. Ova ekspanzija izgradnje nije smela da se dopusti. Gledamo u Solisu nema stana ispod 1500 evra kvadrat, za staru gradnju. To nije normalno. Novi Sad se u socijalizmu razvijao planski i zato je bio najlepeš grad.

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;