IZOLACIJA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Kako napreduju radovi na izgradnji Linijskog parka

03.03.2022. | eKapija

Gradski urbanista Marko Stojčić izjavio je da se očekuje da prva celina Linijskog parka bude završena do juna, nakon čega kreće izgradnja druge celine.

Budući izgled Linijskog parka

Budući izgled Linijskog parka (Foto: Beograd.rs)

Prva celina obuhvata prostor od parka pored Beton i pruža se prema SC "25. maj – Milan Gale Muškatirović".

- Paralelno s tim, Sekretarijat za investicije priprema dokumentaciju kako bi se u naredne dve do tri nedelje raspisala javna nabavka za projektovanje i izvođenje celina od tri do deset. U međuvremenu ćemo izvoditi radove na zaštiti utvrđenja Beogradske tvrđave koje se tu nalazi – rekao je Stojčić za TV Pink.

On je ocenio da je Linijski park najvažniji projekat uređenja javnih površina u Beogradu.

Linijski park se prostire u dužini od 4,6 kilometara. Nekada je tu bila pruga, a sada se već vidi da je to novi prostor kojim će moći da prolaze pešaci i biciklisti. Taj kvalitet daje potpuno drugačiji izgled i funkciju velikom delu opština Stari grad i Palilula, jer će sugrađani moći peške da siđu do Save i Dunava. Takođe, doneće puno sportskih i kulturnih sadržaja. Linijski park imaće sadržaje za starije, decu i mlade i zaista predstavlja uzbudljiv projekat u čijoj izradi su učestvovale mlade arhitekte iz cele Srbije – kazao je gradski urbanista.

U parku su planirani različiti sportski i kulturni sadržaji

U parku su planirani različiti sportski i kulturni sadržaji (Foto: Beograd.rs)

On je podsetio i da će Linijski park imati deset različitih celina koje su projektovali različiti timovi.

– Ukupno 55 ljudi je radilo na idejnom rešenju i svaka celina ima svoju priču, ali i zajedničke koridore. Svaki deo ima drugačije zelenilo i drugačije sadržaje. Time dajemo do znanja da su nam pešaci na prvom mestu, potom biciklisti, javni gradski prevoz, pa tek onda automobili. Ovaj park je po svom obimu jedan od najvećih u gradu i ima ulogu da potpuno ukine presecanje koridora velikim saobraćajnim tokovima, tako da će pešak mnogo lakše moći da dođe do reka – kazao je Stojčić, prenosi Beoinfo.

 

Komentari: 1

miroslav 02.08.2022 18.16.02

Moja primedba - sugestija se odnosi samo na deo setalista gde se vrse iskopine zbog kojih svi mi dugogodisnji uzivaoci setnje na potezu Dorcol-Beograd na vodi moramo obilaziti taj sporni deo po improvizovanoj prasnjavoj stazi.. Predlazem da se preko tog dela postavi privremeni most koji ce omoguciti pesacima da koriste novu poplocanu i osvetljenu stazu a arheolozima da nastave sa svojim istrazivanjima. Tako bi ljubitelji setnje mogli na miru sacekati zavrsetak predvidjenih radova na Linijskom parku. Zelja mi je da sve zapocete radove da nastavite i sto pre zavrsite.

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;