INFONET-468X60-BANNER

Započeti radovi na izgradnji deonice auto-puta od Sremske Rače do Kuzmina

01.03.2022. | RTS

U Bosutu su započeti radovi na izgradnji deonice budućeg auto-puta ka Sarajevu, od Sremske Rače do Kuzmina. Dužina ove deonice iznosiće 18 kilometara, sa mostom  preko Save čija je izgradnja počela u oktobru 2019. godine.

Izgradnja auto-puta - ilustracija

Izgradnja auto-puta - ilustracija (Foto: Pixabay)

Radovi na trasi počinju izgradnjom petlje Bosut, a predsednik Vučić je prisustvujući otvaranju rekao da je to veoma važan deo auto-puta koji će spojiti zapadni Srem i celu našu zemlju sa Republikom Srpskom i BiH, na pravcu ka Sarajevu i Banjaluci.

Početku izgradnje trase auto-puta prisustvovali su i ministar građevinarstva Tomislav Momirović, direktori "Koridora Srbije" i "Puteva Srbije", Aleksandar Antić i Zoran Drobnjak, ambasador Turske Hami Aksoj i predstavnici turske kompanije "Tašjapi" koja izvodi radove.

Vrednost radova na deonici je oko 225 miliona evra, a ona je sa mostom preko reke Save deo je projekta izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo.

Imaće po dve kolovozne trake sa zaustavnim trakama, a maksimalna dozvoljena brzina biće 130 kilometara na sat.

Predviđeno je da buduća saobraćajnica prolazi kroz naselje Kuzmin sve do postojećeg graničnog prelaza kod Sremske Rače, gde je u toku izgradnja mosta preko Save u dužini od 1.327 metara.

Pored izgradnje ovog mosta, projektom je predviđena i izgradnja mosta preko reke Bosut, kao i petlje Bosut i petlje Kuzmin koja predstavlja vezu auto-puta Beograd-Šid sa auto-putem Kuzmin-Sremska Rača.

Drugi krak auto-puta Beograd-Sarajevo gradiće se na trasi Požega-Užice-Kotroman-Višegrad-Sarajevo. Projektovanje je u završnoj fazi i očekuje se da će radovi početi do kraja ove ili početkom sledeće godine.

Radovi na izgradnji auto-puta sa druge strane Drine još uvek nisu počeli, jer u BiH nisu ustanovljeni načini finansiranja projekata, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponudio je da Srbija direktno finansira radove na delu od Sremske Rače do Bijeljine u vrednosti od 100 miliona evra.

Izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo delom će finansirati Turska, a ukupna vrednost projekta je oko 4 milijarde evra.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;