INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Započeti radovi na izgradnji deonice auto-puta od Sremske Rače do Kuzmina

01.03.2022. | RTS

U Bosutu su započeti radovi na izgradnji deonice budućeg auto-puta ka Sarajevu, od Sremske Rače do Kuzmina. Dužina ove deonice iznosiće 18 kilometara, sa mostom  preko Save čija je izgradnja počela u oktobru 2019. godine.

Izgradnja auto-puta - ilustracija

Izgradnja auto-puta - ilustracija (Foto: Pixabay)

Radovi na trasi počinju izgradnjom petlje Bosut, a predsednik Vučić je prisustvujući otvaranju rekao da je to veoma važan deo auto-puta koji će spojiti zapadni Srem i celu našu zemlju sa Republikom Srpskom i BiH, na pravcu ka Sarajevu i Banjaluci.

Početku izgradnje trase auto-puta prisustvovali su i ministar građevinarstva Tomislav Momirović, direktori "Koridora Srbije" i "Puteva Srbije", Aleksandar Antić i Zoran Drobnjak, ambasador Turske Hami Aksoj i predstavnici turske kompanije "Tašjapi" koja izvodi radove.

Vrednost radova na deonici je oko 225 miliona evra, a ona je sa mostom preko reke Save deo je projekta izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo.

Imaće po dve kolovozne trake sa zaustavnim trakama, a maksimalna dozvoljena brzina biće 130 kilometara na sat.

Predviđeno je da buduća saobraćajnica prolazi kroz naselje Kuzmin sve do postojećeg graničnog prelaza kod Sremske Rače, gde je u toku izgradnja mosta preko Save u dužini od 1.327 metara.

Pored izgradnje ovog mosta, projektom je predviđena i izgradnja mosta preko reke Bosut, kao i petlje Bosut i petlje Kuzmin koja predstavlja vezu auto-puta Beograd-Šid sa auto-putem Kuzmin-Sremska Rača.

Drugi krak auto-puta Beograd-Sarajevo gradiće se na trasi Požega-Užice-Kotroman-Višegrad-Sarajevo. Projektovanje je u završnoj fazi i očekuje se da će radovi početi do kraja ove ili početkom sledeće godine.

Radovi na izgradnji auto-puta sa druge strane Drine još uvek nisu počeli, jer u BiH nisu ustanovljeni načini finansiranja projekata, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponudio je da Srbija direktno finansira radove na delu od Sremske Rače do Bijeljine u vrednosti od 100 miliona evra.

Izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo delom će finansirati Turska, a ukupna vrednost projekta je oko 4 milijarde evra.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;