PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Pešački most od starih vetroturbina

22.02.2022. | Energetski portal

Da deponije širom sveta ne bi uskoro bile pretrpane dotrajalim vetroturbinama, neophodno je naći rešenje za njihovu reciklažu ili ponovno korišćenje. Životni vek vetrogeneratora u proseku je 20 godina, a uprkos činjenici da se 85 odsto komponenti turbina, uključujući čelik, bakarnu žicu, elektroniku i zupčanike, može reciklirati, proces otežava stakloplastika (fiberglas) koja se koristi za izradu turbina, a koja je gotovo nereciklabilna, piše Bloomberg.

Pešački most od lopatica vetroturbina

Pešački most od lopatica vetroturbina (Foto: Re-Wind Network)

Pronalaženje alternative za stakloplastiku je ono što neke kompanije pokušavaju da urade kako bi vetrogeneratori mogli u potpunosti da se recikliraju. Za to vreme ima i onih koji smišljaju način da se lopatice vetroturbina ponovo upotrebe, u sasvim druge svrhe.

Tim stručnjaka, okupljenih oko projekta Re-Wind Network koji za cilj ima korišćenje vetroturbina za infrastrukturne projekte, uspešno je kompletirao pešački most od lopatica vetrogeneratora u Kaunti Korku u Irskoj, piše Wonderful Engineering.

Ovaj nesvakidašnji most jednako je čvrst i izdržljiv kao tradicionalni mostovi, s tim što korišćenje lopatica vetroturbina čuva prirodne resurse koji bi inače bili upotrebljeni za proizvodnju novih konstrukcijskih materijala. Koristeći zastarele lopatice sa vetroparka u Belfastu, tim je uštedeo preko 800kg emisija ugljenika.

Pre njih je prvi ovakav most u Evropi izgradila kompanija za reciklažu metala Amnet u Poljskoj. Čitav poduhvat trajao je tri godine jer su zastarele lopatice najpre morale da prođu niz tehničkih ispitivanja, a zatim su korišćene za formiranje glavnih potpornih delova za pešački most.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


TOTPROMET-CHAMELEON-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;