INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pešački most od starih vetroturbina

22.02.2022. | Energetski portal

Da deponije širom sveta ne bi uskoro bile pretrpane dotrajalim vetroturbinama, neophodno je naći rešenje za njihovu reciklažu ili ponovno korišćenje. Životni vek vetrogeneratora u proseku je 20 godina, a uprkos činjenici da se 85 odsto komponenti turbina, uključujući čelik, bakarnu žicu, elektroniku i zupčanike, može reciklirati, proces otežava stakloplastika (fiberglas) koja se koristi za izradu turbina, a koja je gotovo nereciklabilna, piše Bloomberg.

Pešački most od lopatica vetroturbina

Pešački most od lopatica vetroturbina (Foto: Re-Wind Network)

Pronalaženje alternative za stakloplastiku je ono što neke kompanije pokušavaju da urade kako bi vetrogeneratori mogli u potpunosti da se recikliraju. Za to vreme ima i onih koji smišljaju način da se lopatice vetroturbina ponovo upotrebe, u sasvim druge svrhe.

Tim stručnjaka, okupljenih oko projekta Re-Wind Network koji za cilj ima korišćenje vetroturbina za infrastrukturne projekte, uspešno je kompletirao pešački most od lopatica vetrogeneratora u Kaunti Korku u Irskoj, piše Wonderful Engineering.

Ovaj nesvakidašnji most jednako je čvrst i izdržljiv kao tradicionalni mostovi, s tim što korišćenje lopatica vetroturbina čuva prirodne resurse koji bi inače bili upotrebljeni za proizvodnju novih konstrukcijskih materijala. Koristeći zastarele lopatice sa vetroparka u Belfastu, tim je uštedeo preko 800kg emisija ugljenika.

Pre njih je prvi ovakav most u Evropi izgradila kompanija za reciklažu metala Amnet u Poljskoj. Čitav poduhvat trajao je tri godine jer su zastarele lopatice najpre morale da prođu niz tehničkih ispitivanja, a zatim su korišćene za formiranje glavnih potpornih delova za pešački most.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;