INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Objavljen javni poziv lokalnim samoupravama za zamenu stolarije

03.02.2022. | Beta

Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je novi javni poziv za dodelu subvencija za unapređenje energetske efikasnosti za šta je obezbeđeno 250 miliona evra, izjavila je ministarka Zorana Mihajlović.

Prozor

Poziv za zamenu stolarije - ilustracija (Foto: Pixabay)

"Obezbedili smo za ovu godinu 250 miliona evra za subvencije za zamenu stolarije, odnosno postavljanje spoljne izolacije i zamenu kotlova, kao i za postavljanje solarnih panela", rekla je ona za Televiziju К1, prenelo je ministarstvo.

Prema njenim rečima, javni poziv na koji mogu da se prijave sve jedinice lokalne samouprave trajaće narednih 15 dana. Poziv se odnosi na opštine i gradove sa kojima će se zajedno sprovoditi projekat zamene stolarije.

"Posle toga će sve jedinice lokalne samouprave raspisivati pozive ka kompanijama i građanima", kazala je Mihajlović.

Ona je rekla da je prvi projekat pokazao da su građani zainteresovani za ovaj vid subvencija i navela da će ministarstvo obezbediti više novca za devastirane opštine i socijalno ugrožene građane.

"Novitet je da će ministarstvo, umesto sa 50 odsto, učestvovati sa 70 odsto sredstava u najnerazvijenijim, odnosno devastiranim opštinama. Razgovaramo i sa centrima za socijalni rad i naći ćemo način da pomognemo socijalno ugroženim domaćinstvima da mogu da učestvuju u projektu", rekla je Mihajlović.

Srbija će, prema njenim rečima, izgradnjom magistralnog gasovoda Niš-Dimitrovgrad obezbediti mogućnost snabdevanja gasom i iz drugih izvora, što će unaprediti bezbednost i nezavisnost u gasnom sektoru jer će gas moći da se nabavi i iz Grčke, iz Azerbejdžana, a u budućnosti iz Izreala i sa Kipra.

Mihajlović je rekla da je u Srbiji oko 40 odsto teritorije gasifikovano, a da će diversifikacija ruta i snabdevača omogućiti da se taj procenat poveća, što će obezbediti i sigurnost za investitore i privredu, jer gasna stabilnost utiče na privredni ambijent i na investicioni potencijal zemlje.

Dodala je da je energetika u svetskom fokusu i da je borba sa klimatskim promenama, kao i proces energetske tranzicije, globalni prioritet, a da oni koji to ne razumeju koče razvoj energetike i privrede.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


VEKA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;