INFONET-468X60-BANNER

Neće biti gradnje u Košutnjaku i savskim blokovima, neizvesna sudbina Ceraka

02.02.2022. | Novosti

Nema gradnje u savskim blokovima i Košutnjaku, odlučeno je na jučerašnjoj sednici na kojoj se raspravljalo o izmenama plana generalne regulacije. Sednica je protekla prilično burno. Građani, struka, udruženja, ali i predstavnici opozicije izneli su primedbe na račun izmene PGR koje se tiču raznih delova grada, među kojima je i zaštićeni Cerak, prenose Novosti.

Projekat koji je zabrinuo stanare novobeogradskog bloka 8

Projekat koji je zabrinuo stanare novobeogradskog bloka 8 (Foto: PC Art)

Kako je ranije najavljeno na sednici Skupštine grada, nakon pritisaka građana da se planovi ne menjaju, jer bi to značilo i mogućnost gradnje na potezu Košutnjaka i savskih blokova, gradska uprava odlučila je da povuče sporne izmene.

- Na zelenim površinama u okviru savskih blokova neće biti gradnje, a to će biti precizirano i planom detaljne regulacije - rekao je gradski urbanista Marko Stojčić i dodao da je i infrastruktura za potrebe Avala filma na Košutnjaku izbačena iz plana generalne regulacije. On navodi da su se izmene prevashodno odnosile na proširenje saobraćajnica zbog zagušenja koja se stvaraju u Ulici kneza Višeslava i  da će izmene ponovo biti sagledane.

Glavni projektant naselja Cerak vinogradi Milenija Marušić iznela je zamerke na račun predviđenih izmena, ali kako za Novosti kaže, jedini odgovor koji je dobila jeste da primedbe nisu na mestu. Poverenje da nadležni ipak neće ugroziti zaštićeno naselje je, kako kaže, davno izgubila, jer je i posle usvajanja prethodnog PGR i statusa prethodne zaštite naselja, bilo pokušaja usvajanja planova za komercijalizaciju naselja.

- Primedbe su odbijene kao neosnovane i uopšte ne znam na koji način će dalje da se Cerak čuva. Oni ponavljaju da postoji urbanistička zaštita i da se neće raditi u otvorenim blokovima. Ne znam zašto bi se usvajao plan detaljne regulacije kad svi planski dokumenti već postoje za naselje - objašnjava Marušićeva.

Prisutni su na javnoj sednici zatražili i da se bara Reva tretira kao javna zelena površina, a ne kao saobraćajna i infrastrukturna. Gradski urbanista Marko Stojčić je istakao da će o Revi tek razgovarati sa nadležnim institucijama.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;