SFSOPLATE-468X60-BANNER

Očekuju nas poskupljenja sirovina koja će uticati i na građevinski sektor

11.01.2022. | Tanjug

Međunarodna konsultanatska kuća Horvath na osnovu istraživanja očekivanja poslovnih ljudi na 12 evropskih tržišta, procenjuje da se u prvim mesecima 2022. može očekivati rekordno povećanje cena sirovina i meterijala kao što su drvo, čelik i plastika. Ovo poskupljenje je posledica nestašice na svetskim tržištima nastale povećanjem tražnje usled širenja novih sojeva koronavirusa i zatvaranja koja su posledica pandemije.

Predviđa se veliko poskupljenje drveta

Predviđa se veliko poskupljenje drveta (Foto: Pixabay)

- Poskupljenja su posledica ispražnjenih skladišta, ograničene ponude i kontinuirano visoke tražnje, što će srednjoročno uticati na tržište. Iznenadna povećanja cena roba nas očekuju i posle pandemije, pošto ekstremni vremenski uslovi, poremećaji infrastrukture, razvoj finasijskog tržišta, trgovinski sukobi i logistički problemi sve češće narušavaju transportnu ravnotežu. Zbog visokog stepena globalizacije ekonomije, posledice ovakvog razvoja događaja su trenutne i vrlo ozbiljne - ocenila je stručnjak Horvata Marija Boldor.

Napominje da evropski privrednici narednih meseci očekuju da najviše poskupi drvo i to čak 33%, a najveći uticaj na ovakav trend imaju tržišta Severne Amerike i Kine, gde je ta sirovina za trećinu skuplja nego u Evropi.

Sve ovo se preliva i na srpsko tržište, gde građevinski, fasaderski i izolacioni radovi koštaju znatno više nego ranije. Slično je i sa cenama nameštaja, kućnih aparata, automobila, nekretnina i usluga zanatlija koje koriste plastiku, drvo i čelik.

Boldor je napomenula da se tokom 2022. očekuje dalje poskupljenje čelika, koji je tokom prve polovine 2021. godine već poskupeo za 60 procenata, kao i plastike koja je prošle godine beležila rekordno visoke cene.

Pregled aktuelnih cena kamene vune možete naći na strani kamena vuna cena

 

Komentari: 2

Nenad 12.01.2022 09.41.14

Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prirodni kamen iz Mioice nije poskupeo već desetak godina. Treba da se vratimo zidanju kamenom, to nam je i tradicija. A ispašće i jeftinije

zoran 12.01.2022 03.43.32

Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakve monetarne politike Evropske centralne banke inace gvozdje pada sa cenom.

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;