PRIJAVA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Očekuju nas poskupljenja sirovina koja će uticati i na građevinski sektor

11.01.2022. | Tanjug

Međunarodna konsultanatska kuća Horvath na osnovu istraživanja očekivanja poslovnih ljudi na 12 evropskih tržišta, procenjuje da se u prvim mesecima 2022. može očekivati rekordno povećanje cena sirovina i meterijala kao što su drvo, čelik i plastika. Ovo poskupljenje je posledica nestašice na svetskim tržištima nastale povećanjem tražnje usled širenja novih sojeva koronavirusa i zatvaranja koja su posledica pandemije.

Predviđa se veliko poskupljenje drveta

Predviđa se veliko poskupljenje drveta (Foto: Pixabay)

- Poskupljenja su posledica ispražnjenih skladišta, ograničene ponude i kontinuirano visoke tražnje, što će srednjoročno uticati na tržište. Iznenadna povećanja cena roba nas očekuju i posle pandemije, pošto ekstremni vremenski uslovi, poremećaji infrastrukture, razvoj finasijskog tržišta, trgovinski sukobi i logistički problemi sve češće narušavaju transportnu ravnotežu. Zbog visokog stepena globalizacije ekonomije, posledice ovakvog razvoja događaja su trenutne i vrlo ozbiljne - ocenila je stručnjak Horvata Marija Boldor.

Napominje da evropski privrednici narednih meseci očekuju da najviše poskupi drvo i to čak 33%, a najveći uticaj na ovakav trend imaju tržišta Severne Amerike i Kine, gde je ta sirovina za trećinu skuplja nego u Evropi.

Sve ovo se preliva i na srpsko tržište, gde građevinski, fasaderski i izolacioni radovi koštaju znatno više nego ranije. Slično je i sa cenama nameštaja, kućnih aparata, automobila, nekretnina i usluga zanatlija koje koriste plastiku, drvo i čelik.

Boldor je napomenula da se tokom 2022. očekuje dalje poskupljenje čelika, koji je tokom prve polovine 2021. godine već poskupeo za 60 procenata, kao i plastike koja je prošle godine beležila rekordno visoke cene.

Pregled aktuelnih cena kamene vune možete naći na strani kamena vuna cena

 

Komentari: 2

Nenad 12.01.2022 09.41.14

Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prirodni kamen iz Mioice nije poskupeo već desetak godina. Treba da se vratimo zidanju kamenom, to nam je i tradicija. A ispašće i jeftinije

zoran 12.01.2022 03.43.32

Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakve monetarne politike Evropske centralne banke inace gvozdje pada sa cenom.

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

JAF
JAF
NOVA PAZOVA-STARA PAZOVA
www.jaf.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;