INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Očekuju nas poskupljenja sirovina koja će uticati i na građevinski sektor

11.01.2022. | Tanjug

Međunarodna konsultanatska kuća Horvath na osnovu istraživanja očekivanja poslovnih ljudi na 12 evropskih tržišta, procenjuje da se u prvim mesecima 2022. može očekivati rekordno povećanje cena sirovina i meterijala kao što su drvo, čelik i plastika. Ovo poskupljenje je posledica nestašice na svetskim tržištima nastale povećanjem tražnje usled širenja novih sojeva koronavirusa i zatvaranja koja su posledica pandemije.

Predviđa se veliko poskupljenje drveta

Predviđa se veliko poskupljenje drveta (Foto: Pixabay)

- Poskupljenja su posledica ispražnjenih skladišta, ograničene ponude i kontinuirano visoke tražnje, što će srednjoročno uticati na tržište. Iznenadna povećanja cena roba nas očekuju i posle pandemije, pošto ekstremni vremenski uslovi, poremećaji infrastrukture, razvoj finasijskog tržišta, trgovinski sukobi i logistički problemi sve češće narušavaju transportnu ravnotežu. Zbog visokog stepena globalizacije ekonomije, posledice ovakvog razvoja događaja su trenutne i vrlo ozbiljne - ocenila je stručnjak Horvata Marija Boldor.

Napominje da evropski privrednici narednih meseci očekuju da najviše poskupi drvo i to čak 33%, a najveći uticaj na ovakav trend imaju tržišta Severne Amerike i Kine, gde je ta sirovina za trećinu skuplja nego u Evropi.

Sve ovo se preliva i na srpsko tržište, gde građevinski, fasaderski i izolacioni radovi koštaju znatno više nego ranije. Slično je i sa cenama nameštaja, kućnih aparata, automobila, nekretnina i usluga zanatlija koje koriste plastiku, drvo i čelik.

Boldor je napomenula da se tokom 2022. očekuje dalje poskupljenje čelika, koji je tokom prve polovine 2021. godine već poskupeo za 60 procenata, kao i plastike koja je prošle godine beležila rekordno visoke cene.

Pregled aktuelnih cena kamene vune možete naći na strani kamena vuna cena

 

Komentari: 2

Nenad 12.01.2022 09.41.14

Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prirodni kamen iz Mioice nije poskupeo već desetak godina. Treba da se vratimo zidanju kamenom, to nam je i tradicija. A ispašće i jeftinije

zoran 12.01.2022 03.43.32

Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakve monetarne politike Evropske centralne banke inace gvozdje pada sa cenom.

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 15.07.2024.
Bez podzemne garaže džaba vam trud.
Darko 08.07.2024.
Prvo je potrebno uraditi trijažu. Ko je gra...
Zar 06.07.2024.
Nisu dovoljne zarobljene zivotinje u zoološ...
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...

;