INFONET-468X60-BANNER

Ne odustaje se od gondole na Kalemegdanu, čekaju se arheološka istraživanja

15.12.2021. | N1

Početkom sledeće nedelje biće održana sednica skupštine Grada Beograda na kojoj će se odlučivati o budžetu za narednu godinu. Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović ne precizira cifru, ali kaže da su obezbeđena sredstva za projektovanje urbanističkih planova i ostalih pripremnih projekata i istraživanja neophodnih za početak gradnje metroa.

Kalemegdan

Kalemegdan (Foto: Pixabay)

Mladenović kaže da će u gradskoj kasi biti novca, a sledeće godine bi trebalo da počne i izgradnja novog mosta na mestu starog Savskog. Potvrdio je i da gradska vlast nije odustala od gradnje gondole na Kalemegdanu.

Buduća gondola na Kalemegdanu

Buduća gondola na Kalemegdanu (Foto: AGM)

- Što se tiče gondole, ona je kao projekat ostala, ali neće biti realizacije dokle god se ne završe ta arheološka istraživanja neophodna za pripremu terena i pozicije gde gondola treba da prođe - kaže Mladenović. Dodaje da je novac za izgradnju gondole bio obezbeđen i pre tri godine, kada je dogovoreno koliki je deo države, a koliki grada.

Podsetimo, u junu je direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Dubravka Đukanović izjavila da je pre gradnje gondole na Kalemegdanu potrebno obaviti arheološka i druga istraživanja.

RERI je u martu saopštio da je Upravni sud doneo presudu kojom se uvažava tužba RERI-ja i poništava građevinska dozvola za izgradnju gondole na Kalemegdanu, koju je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo 1. aprila 2019. godine.

Inače, u januaru ove godine su najpre savetnica predsednika Srbije Suzana Vasiljević, a potom i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavili gradnju gondole koja će spojiti park Ušće i Kalemegdan, nakon što se skoro dve godine u javnosti o ovom projektu nije govorilo.

Organizacija Evropa Nostra Srbija je i dalje protiv tog projekta.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;