INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Ne odustaje se od gondole na Kalemegdanu, čekaju se arheološka istraživanja

15.12.2021. | N1

Početkom sledeće nedelje biće održana sednica skupštine Grada Beograda na kojoj će se odlučivati o budžetu za narednu godinu. Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović ne precizira cifru, ali kaže da su obezbeđena sredstva za projektovanje urbanističkih planova i ostalih pripremnih projekata i istraživanja neophodnih za početak gradnje metroa.

Kalemegdan

Kalemegdan (Foto: Pixabay)

Mladenović kaže da će u gradskoj kasi biti novca, a sledeće godine bi trebalo da počne i izgradnja novog mosta na mestu starog Savskog. Potvrdio je i da gradska vlast nije odustala od gradnje gondole na Kalemegdanu.

Buduća gondola na Kalemegdanu

Buduća gondola na Kalemegdanu (Foto: AGM)

- Što se tiče gondole, ona je kao projekat ostala, ali neće biti realizacije dokle god se ne završe ta arheološka istraživanja neophodna za pripremu terena i pozicije gde gondola treba da prođe - kaže Mladenović. Dodaje da je novac za izgradnju gondole bio obezbeđen i pre tri godine, kada je dogovoreno koliki je deo države, a koliki grada.

Podsetimo, u junu je direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Dubravka Đukanović izjavila da je pre gradnje gondole na Kalemegdanu potrebno obaviti arheološka i druga istraživanja.

RERI je u martu saopštio da je Upravni sud doneo presudu kojom se uvažava tužba RERI-ja i poništava građevinska dozvola za izgradnju gondole na Kalemegdanu, koju je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo 1. aprila 2019. godine.

Inače, u januaru ove godine su najpre savetnica predsednika Srbije Suzana Vasiljević, a potom i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavili gradnju gondole koja će spojiti park Ušće i Kalemegdan, nakon što se skoro dve godine u javnosti o ovom projektu nije govorilo.

Organizacija Evropa Nostra Srbija je i dalje protiv tog projekta.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;