IZOLACIJA-468X60-BANNER

WINDOSHOW-970X250-BANNER

Američka investicija - 2.000 hektara pod solarnim panelima

14.12.2021. | eKapija

Ministarstvo rudarstva i energetike potpisalo je u avgustu ove godine sporazum o saradnji sa američkom kompanijom UGT Renewables LLC, koja se bavi obnovljivim izvorima energije. Ova kompanija sa Floride planira da izgradi solarne panele ukupne snage oko 1.000MW, na površini od oko 2.000 hektara na desetak lokacija širom Srbije, a prvi koraci su već napravljeni.

Solarni paneli

Solarni paneli (Foto: Pixabay)

Naime, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, donelo je odluku o izradi Strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene solarnih fotonaponskih elektrana na teritoriji grada Zaječara i opštine Negotin, na životnu sredinu.

Okvirna granica plana obuhvata na teritoriji grada Zaječara katastarske opštine: Brusnik, Velika Jasikova, Metriš, Salaš-varoš i Salaš-selo, dok na teritoriji opštine Negotin obuhvata katastarske opštine: Brestovac, Jasenica, Karbulovo, Sikole I i Sikole II.

Konačna granica prostornog plana biće utvrđena nacrtom prostornog plana. Rok za izradu strateške procene je 12 meseci, a kako se navodi u odluci, sredstva za izradu obezbeđuje kompanija UGT Renewables LLC iz Majamija.

Prilikom potpisivanja ugovora rečeno je da bi izgradnjom solarnih elektrana Srbija dobila dodatni gigavat struje, a emisija ugljen-dioksida bila bi smanjena za 1,9 miliona tona godišnje.

Finansijski direktor u kompaniji UGT Renewables LLC Piter Gudal istakao je tada, da će na realizaciji njihovog projekta u Srbiji raditi lokalne firme.

- Jedan od naših prioriteta je da se fokusiramo na braunfild zemlju, to jest zemlju koja nema trenutnu veliku ekonomsku vrendost, a može se koristiti za nove projekte - rekao je Gudal.

Srbija prema Nacrtu programa ekonomskih reformi za naredne dve godine u planu ima i velike investicije u solarnu energiju.

Državni projekti solarnih elektrana trebalo bi da se realizuju na državnom zemljištu gde dominira više od 200.000 hektara uparloženog poljoprivrednog zemljišta, na kojem je moguća gradnja oko 2.000MW solarnih elektrana, a kako se ističe, u okviru ovog plana potpisan je i sporazum o saradnji sa UGT Renewables LLC.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


LORENCIC-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;