INFONET-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Uskoro prve aukcije za vetroelektrane

09.12.2021. | eKapija

O potencijalima Srbije za proizvodnju električne energije dobijene iz obnovljivih izvora energije (OIE), pre svega kada je reč o vetroelektranama, planovima Ministarstva i aukcijama za proizvođače energije koje će biti sprovedene početkom naredne godine, razgovarala je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović sa Džajlsom Diksonom, direktorom WindEurope, evropske asocijacije za energiju vetra, saopštilo je Ministarstvo.

Vetroelektrane

Vetroelektrane (Foto: Pixabey)

- Očekujemo više investicija u kapacitete koji proizvode energiju iz obnovljivih izvora i mislim da će prve aukcije, koje će biti krajem januara, dati rezultate. Imamo nezavisno, regulatorno telo (AERS), koje će određivati maksimalnu visinu podsticajnih sredstava, odnosno premija. Naš plan je da imamo veća ulaganja u sektor OIE. Cilj je da do 2040. godine imamo minimum 40% energije dobijene iz obnovljivih izvora. Mislim da je to ostvariv cilj, jer smo napravili osnovu za investicije, doneli smo novi zakonodavni okvir, naročito je Zakon o obnovljivim izvorima energije, kojim su predviđene aukcije za proizvođače energije dobijene iz obnovljivih izvora, dodatno unapredio investicioni ambijent. U strategiji razvoja energetike i nacionalnom integrisanom planu za klimu i energetiku, dokumentima koji će odrediti pravac kojim će energetski sektor ići u narednim decenijama, veliki deo zauzimaju upravo obnovljivi izvori, jer smo posvećeni procesu energetske tranzicije i zelenoj agendi - rekla je Mihajlovićeva.

Džajls Dikson, direktor WindEurope, rekao je da je Srbija usvajanjem Zakona o obnovljivoj energiji i pripremom propisa otvorila put ka vidljivosti svojih kapaciteta u ovoj oblasti.

- Mnoge finansijske institucije i fondovi se raspituju za potencijale Srbije. Postoji veliki broj kompanija koje žele da učestvuju u proizvodnji energije u vašoj zemlji. Drago mi je da imate pripremljen plan i za prvu aukciju, kao i da ćete pripremiti trogodišnji plan koji će investitorima stvoriti jasnu sliku za naredne godine. U narednom periodu će rasti konkurencija među evropskim zemljama kada su u pitanju investicije u ovoj oblasti, ali mislim da Srbija ima dovoljno potencijala da privuče nova ulaganja - rekao je Dikson.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;