INFONET-468X60-BANNER

Modularna nosiva skela za podupiranje i do 30m - Vijadukt Čortanovci

09.12.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Jedan od velikih projekata u okviru modernizacije železničke linije Beograd - Budimpešta, na potezu dugačkom 40,4km između Stare Pazove i Novog Sada, jeste vijadukt Čortanovci. Vijadukt dužine 2,90km nosi 59 stubova, od kojih najviši iznosi 26m, što se može uporediti sa visinom osmospratnice. Početak vijadukta vezan je galerijom za izlaz iz tunela. Lociran je neposredno uz desnu obalu Dunava u njegovom plavnom području ispred Sremskih Karlovaca.

Peri skele i oplate u izgradnji vijadukta Čortanovci

Peri skele i oplate u izgradnji vijadukta Čortanovci

Most je podeljen na ukupno pet segmenata, od A do E, pri čemu je kompanija PERI bila uključena u izgradnju segmenata B i C. Jedan od najvažnijih zahteva bila je realizacija projekta u kratkom i precizno definisanom roku. Bilo je potrebno obezbediti veliku nosivost sa visinom podupiranja i do 24m, kao i upotrebu samo jednog krana prilikom izvođenja radova.

Važan faktor prilikom gradnje je i efikasnost osoblja na gradilištu uz visok stepen bezbednosti na radu. Individualno planiranje, saveti i stručna podrška PERI inženjera na gradilištu značajno su doprineli uspešnoj realizaciji ovako impozantnog projekta.

Vijadukt Čortanovci

Vijadukt Čortanovci

Prilikom realizacije stubova korišćene su CB penjajuće konzole, kao radne platforme, u kombinaciji sa TRIO i VARIO GT 24 sistemskim zidnim oplatama. Glavna konstrukcija na segmentu C realizovana je u pet taktova korišćenjem MULTIFLEX oplate od drvenih nosača, dok je za podupiranje oplate korišćena PERI UP nosiva skela visine i do 20m.

Na segmentu B izbor je pao na ALPHAKIT modularnu nosivu skelu koja je dizajnirana za visine podupiranja i do 30m. Za betoniranje glavne konstrukcije na segmentu B, modularni sistem ALPHAKIT dopunjen je elementima MULTIFLEX oplate ploča sa drvenim nosačima. ALPHAKIT sistemski elementi su montirani ručno na tlu dok je kran korišćen samo tokom njihovog postavljanja. Integrisane radne platforme unutar ALPHAKIT rešetkastih nosača omogućile su nesmetano horizontalno kretanje osoblja na gradilištu. Kao pouzdana zaštita na ivicama konstrukcije korišćene su brzomontažne PROKIT rešetkaste ograde.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


TENGE-300X250-BANNER
West Balkans Machinery
SSAB-300X250-BANNER
DOKA-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;