INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Izmenjen urbanistički plan Niša i stavljen na uvid, nije definisana visina zgrada

30.11.2021. | Južne vesti

Na ponovljenom javnom uvidu do 3. decembra je novi nacrt generalnog urbanističkog plana Niša. Bilo je 28 primedbi na račun trećih izmena GUP-a, a da je infrastruktura u gradu zastarela i nepogodna za izgradnju solitera planiranih tim dokumentom najčešće su ukazivali građani i predstavnici niške opozicije.

izgradnja zgrada

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Umesto zone stanovanja u visokim objektima planira se zona mešovite namene, a rukovodilac izrade plana Tamara Jovanović kaže da se ovaj nacrt, za razliku od prošlog, ne bavi brojem spratova i visinom, već da se u njemu samo ispituje mogućnost izgradnje višespratnica.

Ona objašnjava da je naziv promenjen jer u tim zonama neće biti samo visokih objekata i ističe da ne znači da će oni tamo biti izgrađeni, već da će se samo ispitati mogućnosti za to.

Koliko će spratova biti dozvoljeno i koja će biti maksimalna visina - teme su koje nisu obuhvaćene novim nacrtom, napominje Jovanović.

Bitna izmena je i što nismo davali nikakve cifre u odnosu na prethodnu varijantu gde je bila cifra i za visinu i za zauzetost i za neke parametre za koje mislimo da uopšte nisu tema GUP-a, čak ne moraju da budu ni tema plana generalne regulacije, već mislim da sve treba da bude usmereno na plan detaljne regulacije, a ovo je samo otvaranje do nekog planskog osnova uz smernice za koje mislimo da su važne, da mora svako ko misli o visokim objektima da ispuni neke kriterijume - kaže ona.

Dodaje da se GUP menja zbog problema koje poslednjih desetak godina imaju oni koji grade pošto je on bio prilično detaljan.

On je propisivao P plus 6 spratova i 27 metara visine. Pritisak da se ide u visinu nije nestao, on se odrazio po horizontali. Nastali su silni problemi u gradu jer neko nema planski osnov, a bez uopšte nekih konkretnih razloga zašto mora P plus 6, zašto ne može P plus 7. Nastala je gomila problema, projektanti i investitori se dovijaju kako će po horizontali te svoje kvadrate da reše. Nije rešenje ograničiti visinu tek tako i ovo je momenat kada se na određenim mestima, kojih ima 7, GUP-om daje dozvola da se ispituju mogućnosti - objašnjava Jovanović.

zgrada

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Građani mogu slati svoje primedbe u vezi sa GUP-om do 3. decembra, a mogu ih izneti i na Javnoj sednici 8. decembra, u Oficirskom domu u Nišu.

Podsetimo, nacrt trećih izmena i dopuna GUP-a već je bio na javnom uvidu pre nekoliko meseci, a na sednici većina primedbi nije prihvaćena jer su nadležni ocenili da se odnose na prostore koji nisu deo nacrta.

Prethodno su iz opozicije upozoravali da nove izmene štite interese investitora, a ne građana, ali su i povezivali te izmene sa dolaskom tajanstvenog investitora kojeg je gradonačelnica najavila maja ove godine.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;