BAU2023-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Izmenjen urbanistički plan Niša i stavljen na uvid, nije definisana visina zgrada

30.11.2021. | Južne vesti

Na ponovljenom javnom uvidu do 3. decembra je novi nacrt generalnog urbanističkog plana Niša. Bilo je 28 primedbi na račun trećih izmena GUP-a, a da je infrastruktura u gradu zastarela i nepogodna za izgradnju solitera planiranih tim dokumentom najčešće su ukazivali građani i predstavnici niške opozicije.

izgradnja zgrada

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Umesto zone stanovanja u visokim objektima planira se zona mešovite namene, a rukovodilac izrade plana Tamara Jovanović kaže da se ovaj nacrt, za razliku od prošlog, ne bavi brojem spratova i visinom, već da se u njemu samo ispituje mogućnost izgradnje višespratnica.

Ona objašnjava da je naziv promenjen jer u tim zonama neće biti samo visokih objekata i ističe da ne znači da će oni tamo biti izgrađeni, već da će se samo ispitati mogućnosti za to.

Koliko će spratova biti dozvoljeno i koja će biti maksimalna visina - teme su koje nisu obuhvaćene novim nacrtom, napominje Jovanović.

Bitna izmena je i što nismo davali nikakve cifre u odnosu na prethodnu varijantu gde je bila cifra i za visinu i za zauzetost i za neke parametre za koje mislimo da uopšte nisu tema GUP-a, čak ne moraju da budu ni tema plana generalne regulacije, već mislim da sve treba da bude usmereno na plan detaljne regulacije, a ovo je samo otvaranje do nekog planskog osnova uz smernice za koje mislimo da su važne, da mora svako ko misli o visokim objektima da ispuni neke kriterijume - kaže ona.

Dodaje da se GUP menja zbog problema koje poslednjih desetak godina imaju oni koji grade pošto je on bio prilično detaljan.

On je propisivao P plus 6 spratova i 27 metara visine. Pritisak da se ide u visinu nije nestao, on se odrazio po horizontali. Nastali su silni problemi u gradu jer neko nema planski osnov, a bez uopšte nekih konkretnih razloga zašto mora P plus 6, zašto ne može P plus 7. Nastala je gomila problema, projektanti i investitori se dovijaju kako će po horizontali te svoje kvadrate da reše. Nije rešenje ograničiti visinu tek tako i ovo je momenat kada se na određenim mestima, kojih ima 7, GUP-om daje dozvola da se ispituju mogućnosti - objašnjava Jovanović.

zgrada

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Građani mogu slati svoje primedbe u vezi sa GUP-om do 3. decembra, a mogu ih izneti i na Javnoj sednici 8. decembra, u Oficirskom domu u Nišu.

Podsetimo, nacrt trećih izmena i dopuna GUP-a već je bio na javnom uvidu pre nekoliko meseci, a na sednici većina primedbi nije prihvaćena jer su nadležni ocenili da se odnose na prostore koji nisu deo nacrta.

Prethodno su iz opozicije upozoravali da nove izmene štite interese investitora, a ne građana, ali su i povezivali te izmene sa dolaskom tajanstvenog investitora kojeg je gradonačelnica najavila maja ove godine.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;