INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novo na našem tržištu - bolji krov uz uštedu

18.11.2021. | Gradjevinarstvo.rs

U slučaju nefunkcionalnog krova i vlažne termoizolacije troši se više novca za grejanje i klimatizaciju, vlaga vremenom oštećuje krov, a vlasnici toga često nisu ni svesni. Kuća se najčešće gradi jednom u životu, a popravke krova mogu biti preskupe i teško izvodljive (skele, veliki obim radova, troškovi...). Zato je nephodno planiranju, nabavci i izvođenju radova pristupiti studiozno, planski i racionalno. Štedeti gde se može, ali ne na ključnim - funkcionalnim elementima krova kao što su krovne membrane i prateća krovna oprema, jer to može ugroziti kvalitet i trajnost krova.

Krovne membrane

Krovne membrane Climateq

Od nedavno su na našem tržištu prisutne WABIS krovne membrane. Ove membrane se postavljaju iznad izolacije, preko rogova (greda), a ispod letvi i tzv. kontra letvi. Kvalitetnije membrane CLIMATEQ, više gramature iz PROfessional segmenta (150 i više gr/m2), kao znatno dugotrajnije i otpornije na sve spoljašnje uticaje, štede u budućnosti novac jer je krov funkcionalan, izolacija suva i štedi se na grejanju.

Svakako je najracionalnije ugraditi membrane najviših gramatura sa najboljim ostalim parametrima, čime se uz neznatno veće ulaganje dobija znatno duža trajnost, pa u budućnosti ne treba planirati izdatke za rekonstrukciju krova.

Kvalitetne membrane mogu i u slučaju olujnih vetrova sprečiti nastanak većih šteta.

Krov je prilično skup i važan deo Vašeg doma i ne treba zbog malih, neracionalnih, ušteda ugroziti njegovu trajnost i funkcionalnost. Nužno je da ovo imaju u vidu, kako majstori, tako i vlasnici kuća. Savremena gradnja i praksa se stalno unapređuju i treba voditi računa da zastarele metode gradnje ne ugroze kvalitet kuće, a da se pritom ulažu nepotrebno veća sredstva.

Treba imati u vidu da se značajna sredstva mogu uštedeti izostavljanjem podaščavanja krova. Ono je najčešće nepotrebno, svojom težinom opterećuje krov, ne doprinosi stabilnosti, otežava provetravanje, nema vodootpornost, jer i kada su daske premazane vodootpornim sredstvom voda i vlaga mogu proći između dasaka, što dovodi do pojave buđi.

Podaščavanje je suvišan trošak i odavno je napušteno u evropskoj praksi. Ako je potkrovlje namenjeno za stanovanje i ispod krova se ugrađuje termoizolacija, tada ne treba ispod crepa postavljati table ili ploče jer one nisu paropropusne, dovoljno je samo preko termoizolacije staviti kvalitetne membrane.

Krovna oprema

Krovna oprema

     

Izbor visokokvalitetnih krovnih membrana i prateće krovne opreme (rešetke okapnice, češljevi, slemene trake, trake dimnjaka...) za Vašu kuću mora biti pažljiv i studiozan jer kvalitetni proizvodi, renomiranih proizvođača, kakav je WABIS, uz pravilnu i stručnu ugradnju garantuju trajnost i kvalitet Vašeg krova.

Krovne membrane WABIS iz PROfessional segmenta (od 150 do 210 gr/m2) i prateću krovnu opremu u Srbiji prodaje stovarište Kvatro Beograd.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;