PRIJAVA-468X60-BANNER

Metro unet u prostorni plan Beograda na vodi

12.11.2021. | B92

U okviru izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene za projekat Beograd na vodi, u taj dokument dodat je poseban odeljak, a koji se tiče beogradskog metroa. Kako se navodi u dokumentu, u obuhvatu predmetnog plana nalaze se delovi trase dve planirane linije metroa, kao i tri metro stanice - Sajam, Mostar i Savski trg.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Trasa prve linije metroa, koja će se prostirati od Železnika do Mirijeva i koja je ukupne dužine oko 21 kilometar, vodi se koridorom Bulevara vojvode Mišića i nakon ulaska u obuhvat plana, trasa se vodi ispod mosta Gazela, regulacijom Savske ulice prema Trgu republike.

Trasa druge linije koja će se prostirati od Zemuna do Mirijeva, vodi se koridorom Nemanjine ulice do Savskog trga, nakon čega ide granicom regulacije saobraćajnice, zatim tunelski ispod reke Save, kroz područje bloka 18, gde nakon prolaska pored Sava centra ulazi u koridor Bulevara Zorana Đinđića.

U zoni Savskog trga, neposredno uz zgradu nekadašnje železničke stanice, planirana je zajednička metro stanica "Savski trg". Na ovom delu trasa metroa se vodi u dubokom tunelu.

Druga metro stanica koja se nalazi u obuhvatu ovog plana - "Mostar", locirana je u zoni parka Gazela. Stanica "Sajam" locirana je u okruženju bloka 30, neposredno ispod železničkog mosta koji povezuje železničke stanice Prokop (Beograd centar) i Novi Beograd.

Takođe, u dokumentu su pomenute i dve stanice na drugoj liniji metroa koje su izvan granica predmetnog plana, ali u neposrednoj blizini - "Sava centar" i "Blok 18".

Što se tiče pristupa stanicama, navodi se da moraju da postoje minimum dva prilaza (ulaza/izlaza) metro stanici, a njihov tačan položaj biće definisan kroz tehničku dokumentaciju.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;