BAU2023-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Raspisan tender za procenu stanja objekata duž trase prve linije BG metroa

09.11.2021. | eKapija

JKP Beogradski metro i voz raspisao je nabavku za snimanje postojećeg stanja zgrada i inženjerskih objekata za potrebe utvrđivanja osetljivosti od uticaja izgradnje tunelskih deonica i stanica prve faze linije 1 beogradskog metroa. Reč je naime o proceni stanja 142 zgrade i drugih objekata koji se nalaze na trasi prve faze linije jedan.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Radi se o objektima koji se nalaze na trasi beogradskog metroa koja obuhvata deonicu od stanice Železnik do stanice Karaburma u dužini od 16,6km sa 16 stanica. Procenom će biti obuhvaćne sve vrste zgrada (kuće, zgrade, soliteri, istorijski spomenici itd.) i njihovo neposredno okruženje, podzemne kontrukcije kao što su otvori za ventilaciju, garaže, podzemni pešački prolazi, kao i mostovi, vijadukti itd.

- Na osnovu procene postojećeg stanja zgrada i inženjerskih objekata odrediće se njihova svojstvena osetljivost od uticaja izgradnje tunelskih deonica, stanica i prateće infrastrukture metroa - navodi se u projektnom zadatku koji je sastavni deo tenderske dokumentacije.

Prva faza Linije 1 obuhvata oko 2,25km nadzemne deonice sa 2 stanice, oko 3,1km plitke podzemne deonice (Cut&Cover) sa tri stanice i oko 11,25km duboke podzemne deonice-tunelska deonica (TBM, Nova austrijska tunelska metoda) sa 11 stanica.

Glavni uzrok koji može dovesti do potencijalnih oštećenja zgrada i inženjerskih objekata je pomeranje u tlu koje nastaje usled prolaza TBM mašine (TBM - Tunnel Boring Machine), radova na iskopavanju stanica, pratećih konstrukcija (vertikalni otvori za ventilaciju i/ili evakuaciju) i deonica u "Cut&Cover" iskopu, kao i moguće promene nivoa podzemnih voda prilikom izgradnje.

Drugi uzroci potencijalnih oštećenja, ali ne manje važni, su vibracije nastale usled radova poput pobijanja šipova i zbijanja tla.

Prethodno je već, kako se podseća, sprovedena inspekcija enterijera i eksterijera za 145 glavnih zgrada i inženjerskih objekata u okviru zone geotehničkog uticaja prve faze linije 1 metroa, koje je selektovao projektant, kompanija Egis rail, koja je i izrađivač Studije opravdanosti sa Idejnim projektom za prvu fazu Linije 1 metroa.

Nakon analize dobijenih rezultata Egis rail je selektovao dodatnih 142 zgrada i inženjerskih objekata koji su predmet ove nabavke, odnosno za koje će se izvršiti inspekcija enterijera i eksterijera.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;