INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Raspisan tender za procenu stanja objekata duž trase prve linije BG metroa

09.11.2021. | eKapija

JKP Beogradski metro i voz raspisao je nabavku za snimanje postojećeg stanja zgrada i inženjerskih objekata za potrebe utvrđivanja osetljivosti od uticaja izgradnje tunelskih deonica i stanica prve faze linije 1 beogradskog metroa. Reč je naime o proceni stanja 142 zgrade i drugih objekata koji se nalaze na trasi prve faze linije jedan.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Radi se o objektima koji se nalaze na trasi beogradskog metroa koja obuhvata deonicu od stanice Železnik do stanice Karaburma u dužini od 16,6km sa 16 stanica. Procenom će biti obuhvaćne sve vrste zgrada (kuće, zgrade, soliteri, istorijski spomenici itd.) i njihovo neposredno okruženje, podzemne kontrukcije kao što su otvori za ventilaciju, garaže, podzemni pešački prolazi, kao i mostovi, vijadukti itd.

- Na osnovu procene postojećeg stanja zgrada i inženjerskih objekata odrediće se njihova svojstvena osetljivost od uticaja izgradnje tunelskih deonica, stanica i prateće infrastrukture metroa - navodi se u projektnom zadatku koji je sastavni deo tenderske dokumentacije.

Prva faza Linije 1 obuhvata oko 2,25km nadzemne deonice sa 2 stanice, oko 3,1km plitke podzemne deonice (Cut&Cover) sa tri stanice i oko 11,25km duboke podzemne deonice-tunelska deonica (TBM, Nova austrijska tunelska metoda) sa 11 stanica.

Glavni uzrok koji može dovesti do potencijalnih oštećenja zgrada i inženjerskih objekata je pomeranje u tlu koje nastaje usled prolaza TBM mašine (TBM - Tunnel Boring Machine), radova na iskopavanju stanica, pratećih konstrukcija (vertikalni otvori za ventilaciju i/ili evakuaciju) i deonica u "Cut&Cover" iskopu, kao i moguće promene nivoa podzemnih voda prilikom izgradnje.

Drugi uzroci potencijalnih oštećenja, ali ne manje važni, su vibracije nastale usled radova poput pobijanja šipova i zbijanja tla.

Prethodno je već, kako se podseća, sprovedena inspekcija enterijera i eksterijera za 145 glavnih zgrada i inženjerskih objekata u okviru zone geotehničkog uticaja prve faze linije 1 metroa, koje je selektovao projektant, kompanija Egis rail, koja je i izrađivač Studije opravdanosti sa Idejnim projektom za prvu fazu Linije 1 metroa.

Nakon analize dobijenih rezultata Egis rail je selektovao dodatnih 142 zgrada i inženjerskih objekata koji su predmet ove nabavke, odnosno za koje će se izvršiti inspekcija enterijera i eksterijera.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;