Šta sve podrazumeva projekat renoviranja SPENSA?

27.10.2021. | eKapija

JP Sportski i poslovni centar Vojvodina raspisao je tender za izradu projektno-tehničke i investicione dokumentacije za dogradnju i rekonstrukciju Spensa, do nivoa projekta za građevinsku dozvolu. U projektnom zadatku, izrađenom prema Strategiji razvoja objekta Spensa koju je uradio Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, navedeno je koje su sve promene planirane u okviru kompleksa.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Prema tom dokumentu, postojeće dvorane se zadržavaju, s tim što treba da ostvare veći stepen fleksibilnosti korišćenja.

Maloj dvorani treba povećati kapacitet uvođenjem dodatnih teleskopskih pokretnih tribina i/ili fiksnih tribina, dok je za Veliku dvoranu u planu da se obezbedi mogućnost istovremenog održavanja većeg broja treninga i termina za rekreaciju građana.

Ledenu dvoranu treba, kako stoji, projektovati kao kizalište čitave godine i odnosu na to planirati sve intervencije u prostoru, kao što je npr projektovanje sistema montažne zaštitne ograde za potrebe organizacije različitih događaja (hokej, umetničko klizanje...).

Kada je reč o džudo, boks i stonoteniskoj dvorani, planira se razdvajanje kretanja sportista i publike, za svaku salu zasebno, kao i prijem gledalaca na 2. spratu. Isto tako, u okviru projekta rekonstrukcije planirano je da se ostojeće teretane i fitnes centri izmestite iz glavnih holova i sa protivpožarnih puteva.

Za zatvorene bazene, potrebno je, između ostalog, razmotriti povećanje kapaciteta za sušenje kose, a za potrebe održavanja takmičenja višeg ranga neophodno je povećati kapacitet gledališta i postaviti montažne tribine u između velikog i malog bazena, kao i naći adekvatno rešenje za savremene sisteme elektronskog monitoringa.

Takođe će se osavremeniti i postojeća kongresna sala (Amfiteatar), a svoje prostore u okviru Spensa dobiće Gradska biblioteka i Gradska galerija.

Planirana je i garaža kapaciteta 980 vozila. Od projektanta se traži planiranje nadgradnje postojeće ili izgradnje nove garaže sa podzemnim i nadzemnim nivoima.

- Zaokruživanje sportskog kompleksa podrazumeva i konačnu celovitu realizaciju otvorenog bazenskog kompleksa - navodi se u projektnom zadatku.

Otvoreno klizalište planirano je uz Ledenu dvoranu, a sastavni deo otvorenog klizališta su i otvorena tribina i plato.

Projekat treba da se pozabavi i mogućnostima upotrebe obnovljivih izvora energije za sopstvenu proizvodnju električne i toplotne energije.

Planiran je koncept "kuća u kući", kod kojeg postoji energetsko-klimatska simbioza između spoljašnje opne (spoljne kuće) i funkcionalne jedinice (unutrašnje kuće).

Zone sa višim temperaturnim zahtevima treba projektovati tako da mogu maksimalno da iskoriste prirodne potencijale lokacije kao što su sunce, vetar i zelenilo, pa je tako, između ostalog u planu postavljanje solarne fotonaponske elektrane na krovovima Spensa, kao i obnova fasade i krova materijalima koji imaju bolja mehanička i termoizolaciona svojstva.

Posao projektovanja vredan je 100 miliona dinara.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Marko 03.12.2021.
Hvala na odličnom i informativnom tekstu. D...
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?
Nenad 13.11.2021.
Lepa vest za vlasnike vikendica na području...
Radoslav 11.11.2021.
Od Marta do Novemra 2021 nema ankete. Gde je