INFONET-468X60-BANNER

U fokusu Generalnog urbanističkog plana intelektualna industrija

22.10.2021. | Novosti

Novi Generalni urbanistički plan koji će pokriti teritoriju prestonice strateški se radi za narednih 20 godina, a trebalo bi da bude usvojen do kraja 2022. U njegovu realizaciju uključeno je 250 domaćih i stranih stručnjaka, a počeo je intenzivnije da se razrađuje pre više od godinu dana.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

U razgovoru za Novosti, glavni gradski urbanista Marko Stojčić ističe da se u izradu GUP ozbiljno pristupilo, kao i da u njegovoj realizaciji učestvuju najbolji stručnjaci iz svih oblasti u našoj zemlji.

- Zaista smo se trudili da u projekat koji je od strateškog znaačaja za naš grad uključimo sve oni koji će doprineti rešenju po kojem će se pre stonica u narednom periodu pravilno razvijati - rekao je, i dodao da se sa izradom krenulo intenzivnije već više od godinu dana. - On se radi za naredne dve decenije, odnosno za period od 2021. do 2041. Plan izrađuje Urbanistički zavod Beograda, koji u njemu učestvuje sa 50 stručnjaka. Međutim, uz njih je angažovano 20 profesora i akademika koji čine Savet za izradu projekta. Tu je i 180 ljudi sa različitih instituta u zemlji, koji učestvuju u sektorima za koje su obučeni. Imamo i nekoliko kolega, koje će siguran sam kvalitetno doprineti celoj priči - objasnio je Stojčić.

Trenutno se GUP nalazi u prvoj polovini izrade, odnosno pripremljen je elaborat za rani javni uvid. Nakon toga sledi izrada nacrta plana, pa konačni javni uvid koji će trajati mesec dana.

- Tada će svi zainteresovani građani moći da daju svoje primedbe i sugestije na predstavljeni plan, sa mogućnošću da se određene i usvoje - precizirao je.

Rok koji je postavljen jeste da se do kraja 2022. usvoji Generalni urbanistički plan.

Cilj ovog plana je da se postavi jasna i definisana strategija razvoja Beograda u svih segmentima.

Planom se predviđa razvoj intelektualne industrije, koja je, na primer, od Berlina napravila pravi evropski grad. Za to je potrebno da zadržimo mladi obrazovani kadar u našem gradu, a potom da izradimo razne habove i poslovne centre koji će tome služiti.

Veliki broj studija i analiza pokazale su probleme sa kojima se prestonica suočava. Planom će biti sve detaljno obuhvaćeno, od gradnje stambeno-poslovnih kvadrata, saobraćaja, dok će posebna pažnja biti posvećena zelenim površinama.

- Fokus će takođe biti i na izgradnji parkova, metroa, sportskih i kulturnih objekata, pešačkih zona, jer će sve to zadržati mlade da ostanu ovde i grade budućnost - tvrdi Stojčić. Dodaje, takođe i da će metro sigurno grad napraviti ekonomičnijim i ekologičnijim, a biće veliko rasterećenje za saobraćaj. Važno je da u gradu ne vidimo razvoj takozvane prljave industrije i trudićemo se da je svedemo na minimum. Pošto se teži sve većim primanjima, upravo tu industriju treba da zameni intelektualna.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;