INFONET-468X60-BANNER

Traže se ideje za obnovu i uređenje Zemunskog keja

19.10.2021. | S.V. | Novosti

Raspisan je konkurs za ideju rekonstrukcije obale od kule Gardoš do Pupinovog mosta. U planu je da zemunska obala, u dužini od 2,7 kilometara, bude obnovljena i uređena. Glavni uočeni problemi na ovom području, zbog kojih se rešenje i traži, jesu devastiranje lesnog odseka zbog uticaja Dunava, odsečenost obale od lesne zaravni u svakom smislu, različiti oblici neformalnog stanovanja, prvenstveno u priobalnom pojasu, ali i u zonama oko škola. Takođe, ovaj deo Zemuna ima veoma lošu, gotovo nikakvu komunalnu infrastrukturu.

Ilustracija - Zemun - pogled sa Gardoša (Foto: Pixabay.com)

Gradska opština Zemun, u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije, raspisala je konkurs za urbanističko-arhitektonsko idejno rešenje obalouvtrde keja kod Dunava. Rok za predaju radova je 7. decembar.

- Osnovni ciljevi izrade konkursa su očuvanje i unapređenje postojećeg ambijenta, područja koje karakterišu sremske kuće, kao i regulacija ulica sa obaveznim zelenilom i drvoredima - navodi se u konkursnoj dokumentaciji. - Takođe, tu je i zaštita prirodnih odlika lesnog Dunava i priobalnog pojasa. Biće izgrađen i hidrotehnički objekat sa potrebnim nivoom zaštite od visokih voda.

Granica ovog projekta obuhvata zonu lesnog odseka, priobalja i akvatorije Dunava od Pupinovog mosta, saobraćajnice T6, do kule Gardoš i zemunskog keja, površine oko 22 hektara, ukupne dužine 2,7 kilometara i širine 150 metara. Duž celog priobalja planiraju se pešačke i biciklističke staze, biće izgrađena i odmarališta sa klupama i česmama, mestima za parkiranje dvotočkaša... Na pogodnim mestima uz Dunav, biće i vidikovci.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;