INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Metro do Petlovog brda, Vidikovca i Ceraka, ali ne i do Prokopa i Kliničkog centra

13.10.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Prihvaćen je predlog UG "Po meri metro" za južni krak, pa je izvesno da će se u planove izgradnje beogradskog metroa uneti i račvanje trasa ka Ceraku, Vidikovcu, Labudovom brdu i Petlovom brdu, navode iz ovog udruženja.

Beogradski metro

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Sa druge strane, primedba da linija prolazi kroz železničku stanicu Prokop i Klinički centar nije prihvaćena.

Zahtev da se metro linijom obuhvate i naselja Cerak, Cerak-Vinogradi, Vidikovac, Labudovo brdo i Petlovo brdo, zasniva se, kako su ranije istakli "na svim prethodnim planovima metroa od 1976. godine, na osnovu kojih su pomenuta naselja i razvijana."

Gradski urbanista Marko Stojčić po završetku sednice na kojoj je razmatran Nacrt plana generalne regulacije koji se odnosi na beogradski metro izjavio je za Fonet da je Komisija za planove i Urbanistički zavod Beograda saslušala sve primedbe i na zatvorenoj sednici koja će biti održana za nekoliko dana će odlučivati o svakoj od njih.

Usvajanjem predloga koji je podneo "Po meri metro", naselja Cerak, Vidikovac, Labudovo i Petlovo brdo dobila bi metro, a ne tramvaj.

Udruženje „Po meri metro“ je isticalo da je potrebno ostaviti mogućnost izgradnje kraka ka tim naseljima u budućnosti, tražeći da se to unese u planske dokumente i da se postojeći projekat metroa prilagodi mogućem račvanju linije u budućnosti.

Udruženje je podsećalo i da su KCS i glavna železnička stanica Prokop bili obuhvaćeni svim dosadašnjim metro linijama od 1976. koje su povezivale Čukaricu i centar grada. Trenutni metro projekat prve dve linije za koji postoji finansiranje i za koji se sprema početak izgradnje krajem 2021. godine ih – ne obuhvata.

"Biće obuhvaćeni tek trećom linijom koja je još u fazi planiranja, a koja bi u najboljem slučaju ukoliko bude bilo finansijskih sredstva mogla biti gotova tek u drugoj polovini četvrte dekade 21. veka", isticalo je ovo udruženje građanja.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;