PRIJAVA-468X60-BANNER

Metro do Petlovog brda, Vidikovca i Ceraka, ali ne i do Prokopa i Kliničkog centra

13.10.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Prihvaćen je predlog UG "Po meri metro" za južni krak, pa je izvesno da će se u planove izgradnje beogradskog metroa uneti i račvanje trasa ka Ceraku, Vidikovcu, Labudovom brdu i Petlovom brdu, navode iz ovog udruženja.

Beogradski metro

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Sa druge strane, primedba da linija prolazi kroz železničku stanicu Prokop i Klinički centar nije prihvaćena.

Zahtev da se metro linijom obuhvate i naselja Cerak, Cerak-Vinogradi, Vidikovac, Labudovo brdo i Petlovo brdo, zasniva se, kako su ranije istakli "na svim prethodnim planovima metroa od 1976. godine, na osnovu kojih su pomenuta naselja i razvijana."

Gradski urbanista Marko Stojčić po završetku sednice na kojoj je razmatran Nacrt plana generalne regulacije koji se odnosi na beogradski metro izjavio je za Fonet da je Komisija za planove i Urbanistički zavod Beograda saslušala sve primedbe i na zatvorenoj sednici koja će biti održana za nekoliko dana će odlučivati o svakoj od njih.

Usvajanjem predloga koji je podneo "Po meri metro", naselja Cerak, Vidikovac, Labudovo i Petlovo brdo dobila bi metro, a ne tramvaj.

Udruženje „Po meri metro“ je isticalo da je potrebno ostaviti mogućnost izgradnje kraka ka tim naseljima u budućnosti, tražeći da se to unese u planske dokumente i da se postojeći projekat metroa prilagodi mogućem račvanju linije u budućnosti.

Udruženje je podsećalo i da su KCS i glavna železnička stanica Prokop bili obuhvaćeni svim dosadašnjim metro linijama od 1976. koje su povezivale Čukaricu i centar grada. Trenutni metro projekat prve dve linije za koji postoji finansiranje i za koji se sprema početak izgradnje krajem 2021. godine ih – ne obuhvata.

"Biće obuhvaćeni tek trećom linijom koja je još u fazi planiranja, a koja bi u najboljem slučaju ukoliko bude bilo finansijskih sredstva mogla biti gotova tek u drugoj polovini četvrte dekade 21. veka", isticalo je ovo udruženje građanja.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;