INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Na Paliluli se gradi Dunavgrad

27.09.2021. | eKapija

Gradilište

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Prema planu, na Paliluli između puta i pruge za Pančevo gradiće se privredni parkovi, veletrgovine, stambeni objekti. Površina privredne zone sa zonom za stanovanje je 293 hektara.

Izrađen je elaborat plana detaljne regulacije za područje između spoljne magistralne tangente, Pančevačkog puta, kanala 5-39 i i železničke pruge Beograd-Pančevo na inicijativu Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Grada Beograda. Trenutno veći deo predmetnog prostora zauzima poljoprivredno zemljište. S obzirom na to da u nekim delovima već postoje objekti namenjeni privrednim delatnostima, koji obuhvataju površinu od oko 39,5 hektara, i zona individualne stambene izgradnje, koja se prostire na površini od 17,8 hektara, cilj novog plana jeste da se izvrši prenamena zemljišta i iskoriste privredni potencijali.

Deo prostora prena pllanu bi trebao da bude rezervisan za izgradnju objekata javne namene - zabavišta i osnovne škole. U planu je da se izgrade dva objekta, na ukupunoj površini od 2,5 hekata. Zabavište će imati kapacitet za prijem 558 dece, dok će osnovna škola biti kapaciteta za prijem 760 dece. Tačna lokacija izgradnje ovih javnih ustanova nije još uvek određena i ona će se definisati kasnije, tokom konačne izrade plana.

Planirano je formiranje površine privredne zone koja će se prostirati na oko 49,6 hektara sa ciljem da se uspostavi jedna funkcionalna celina. Pored objekata namenjenih privredi, ovde će biti moguća i izgradnja komplementarnih komercijalnih sadržaja kako bi se obezbedila što bolja funkcionalnost prostora. Definisani su i paramentri izgradnje koji predviđaju da minimalna građevinska parcela bude površine 2.000 m2, maksimalna visina slemena objekta 15 metara i minimalnu površinu zelenila u direktnom kontaktu sa tlom u obimu od 30% u odnosu na površinu parcele.

Predviđena je i zona za izgradnju privrednih parkova na površini od 42 hektara. Za ovu zonu obavezno je formiranje zelenog područja kod granica prostora, a prema predloženim parametrima izgradnje minimalna površina parcele iznosiće 1 hektar sa maksimalnom visinom slemena objekta od 16 metara i indeksom zauzetosti od 60%.

Takođe je planirana i zona za komercijalne sadržaje na površini od oko 27,7 hektara. Cilj je da se organizuje jedna funkcionalna sredina za potrebe privrede. Biće moguća izgradnja prodajnih salona, trgovine na veliko i malo, stovarišta, magacini. Parametri izgradnje za ovaj prostor definišu minimalnu površinu građevinske parcele od 400 m2, visinu slemena objekta od 12,5 metara i indeks zauzetosti parcele u obimu od 30%.

Najveći deo prostora obuhvaćenog planom zauzeće zona namenjena stanovanju koja će se prostirati na površini od 98 hektara. Minimalna površina parcele je 600 m2, maksimalna visina slemena objekta 9 metara, indeks zauzetsoti parcele 30%, a orijentaciona struktura budućih stambenih objekata iznosi P+1. Pošto na jednom delu već postoje objekti namenjeni stanovanju, u elaboratu je istaknuto da će svi objekti koji prelaze propisane gabarite biti zadržani.

Da bi se obezbedila potpuna funkcionalnost predmetnog prostora poseban akcenat je stavljen na razvoj saobraćajne infrastrukture. Prostor na istočnoj strani tangira drugi deo planirane ulice Ive Lole Ribara, dok se sa zapadne strane nalazi saobraćajnica Severna tangenta (Državni put drugog B reda broj 13). Na južnoj strani nalazi se Pančevački put i planom je definisano da obe pomenute saobraćajnice zadrže rang magistrale. Unutar prostora za zadržavanje postoje sekundarne ulične mreže.

Prema elaboratu, u planu je izgradnja koloseka koji se odvajaju od pruge Beograd-Pančevo, a koji bi služili za opsluživanje planirane luke u zoni Pančevačkog rita.

Prema zaključku dokumenta koji je objavio Urbanistički zavod Beograda navodi se da je cilj izrade plana detaljne regulacije povećanje ekonomske atraktivnosti područja i pokretanje urbo-ekonomske obnove kroz novu izgradnju stambenih, privrednih i komercijalnih sadržaja.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;