INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Četiri lokacije u urbanom jezgru Novog Sada dobijaju novi izgled

26.07.2021. | eKapija

Centralni gradski Trg Galerija u Novom Sadu i još tri gradske lokacije u urbanom jezgru predmet su međunarodnog arhitektonskog konkursa "Nova mesta" koji je raspisan od strane Fondacije Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture i Društva arhitekata Novog Sada.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Kako se navodi u tehničkoj dokumentaciji u nedavno raspisanom tenderu, Trg Galerija predstavlja lokaciju koja objedinjuje tri muzejsko-galerijske ustanove - Galeriju Matice srpske, Spomen-zbirku Pavla Beljanskog i Galeriju Rajka Mamuzića. Na predmetnoj lokaciji postoji zelena površina i parking, a konkursom je predviđeno da se ovaj prostor formira u jedinstvenu celinu.

Dodaje se i da lokaciju treba posmatrati kao programski definisani javni prostor grada, čiji je koncept određen činjenicom da na njega izlaze tri gradske galerije. U tom smislu, programi koji ove institucije već realizuju, na zatvorenom i otvorenom, mogu biti posmatrani kao početna tačka razvoja koncepta i programa. Ovo se naročito odnosi na izlagački program, te bi trebalo predvideti izlazak programa galerija na trg.

Takođe, učesnici mogu razmatrati paviljonske strukture koje bi služile programima galerija (radionice, tribine, govorni program, i sl.), letnji kafe, zajednička suvenirnica/knjižara galerija i slično.

Rešenjem se mogu razmatrati i ostali postojeći programi na lokaciji, a koji se mogu otvoriti ka trgu (kao npr. kafe knjižara), te doprineti kvalitetu programa trga.

Postojeće zelenilo na trgu se u najvećoj meri zadržava. Pošto se radi o javnom gradskom prostoru na koji izlaze objekti izuzetnih arhitektonskih vrednosti, poseban akcenat stavljen je na temema urbanog mobilijara, rasvete i ostalim elementima vezanim za dizajn prostora.

Pored Trga Galerija, konkursom je predviđeno i uređivanje parka kod zgrade Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, zatim deo zelinih površina u ulici Patrijarha Pavla i vidikovca kod Mosta slobode.

Vrednost tendera iznosi 1.800.000 dinara, a krajnji rok za dostavu radova je 24. avgust.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;