IZOLACIJA-468X60-BANNER

WINDOSHOW-970X250-BANNER

Pirot rekonstruiše javnu rasvetu

22.07.2021. | eKapija

Prema ugovoru o javno privatnom partnerstvu, koji podrazumeva zamenu dosadašnje ulične rasvete novom, savremenom led rasvetom, počeli su praktični radovi koje realizuje privatni partner Emporio team Beograd. Bojan Ivković, energetski menadžer grada Pirota, kaže da je reč o projektu gde je obaveza privatnog partnera da uloži svoja sredstva u opremu i da ceo sistem održava u garantovanom periodu od 12 godina.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Održavanje podrazumeva, pre svega, garantovanje uštede električne energije, kvaliteta osvetljenja i određenog procenta ispravnosti svetiljki. Sistem javnog osvetljenja na teritoriji Pirota je, u odnosu na druge lokalne samouprave, u solidnom stanju, ali ima dosta potencijala za unapređenje i samim tim smo prepoznali taj potencijal i pokrenuli ovaj projekat. Imamo više ciljeva koje ćemo ostvariti kroz realizaciju ovog partnerstva. Pre svega poboljšanje kvaliteta osvetljenja, poboljšanje usluga oko maksimalnog održavanja i efekat smanjenja potrošnje električne energije. Javno privatno partnerstvo podrazumeva obaveze i prava oba partnera. Motiv javnog partnera, u ovom slučaju grada Pirota, je da neangažovanjem svojih sredstava rešava jedan komunalni problem, a motiv privatnog partnera je da angažovanjem svog kapitala ostvari finansijsku dobit. Ako se projekat pravilno realizuje zadovoljstvo i benefiti su obostrani – rekao je Ivković, saopšteno je na portalu Gradske uprave Pirota.

Projekat podrazumeva kompletnu zamenu ulične rasvete u gradu i selima i pojedina vikend naselja. Javna rasveta vezana za auto-put, petlje, pristupne saobraćajnice i naplatne rampe nije pod ingerencijom grada Pirota i nije obuhvaćena ovim projektom.

Menadžer projekta, Nenad Nikolčić, kaže da će biti zamenjeno skoro 6.300 lampi, kao i merna mesta za paljenje, gašenje i praćenje potrošnje.

- Ovo je projekat koji je u nekoj prvoj fazi, njegova vrednost je oko dva miliona evra, ali videćemo u implementaciji koliko će nas na kraju to zaista koštati. Imamo već iskustva po drugim gradovima, znamo šta je sve to nosilo sobom, lepo je što mi isplaniramo i što smo došli do neke cifre, ali šta će se sve dešavati na terenu to ćemo još videti. Ali, ono što u ime privatnog partnera mogu da tvrdim odgovorno jeste da će biti sve urađeno kao što smo rekli, u rekordnom vremenskom roku, s obzirom da smo već imali nekih problema zbog korone, kašnjenje u isporuci svetiljki i materijala. Krenulo je sa radom pet ekipa, zavisimo i od vremenskih uslova, ali nama je neki plan da uži centar grada završimo do kraja meseca i onda da krenemo na okolna sela. Dakle, već početkom septembra trebalo bi da bude gotova rekonstrukcija rasvete - izjavio je Nikolčić.

Prvo javno privatno partnerstvo grad Pirot je realizovao u oblasti snabdevanja toplotnom energijom, zatim u oblasti saobraćaja, a ovo je treći vid javno privatnog partnerstva koji je započet u ovom gradu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


LORENCIC-300X250-BANNER
LEDVANCE2020-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;