IZOLACIJA-468X60-BANNER

Završeno 25% radova na izgradnji brane "Svračkovo"

07.07.2021. | RINA

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branislav Nedimović, obišao je radove na izgradnji brane i akumulacije "Arilje-profil Svračkovo". Nakon izgradnje auto-puta to je najveća investicija koja će biti realizovana u zapadnom delu Srbije, a njena vrednost sa završnim radovima iznosiće 100 miliona evra.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Ova izgradnja je još jedan od primera koji pokazuje da se završavaju projekti koji su na svoju relaizaciju čekali preko četrdeset godina. Zvršetkom radova formiraće se jezero koje će se prostirati na površini od 139 hektara , koje će biti u funkciji vodosnabdevanja građana nekoliko opština i grada Čačka. Ali, imaće veliki značaj i za odbranu od poplava. Predviđeno je da se brana koristi za prihvatanje poplavnog talasa i samim tim poveća stepen zaštite čitavog područja - izjavio je Nedimović za RINU.

Radovi na izgradnji započeli su 2011. godine, a prošle je zvršena ulazna građevina optočnog tunela kojim je predviđeno da protiče čitava reka, da bi u suvom koritu počelo podizanje brane. Jedan od najzahtevnijih objekata na gradilištu, vodozahvatna kula, projektovana je u visini od 61 metar. To je objekat koji će biti u akumulaciji i služi za zahvatanje vode sa tri nivoa, za snabdevanje Arilja, Požege, Lučana, Čačka i Gornjeg Milanovca.

- Do sada je završeno 25 odsto radova, u planu je da ceo prijekat bude zvršen u narednih pet godina. Ove godine završavaju se najteži radovi, predviđeno je da bude uloženo 765 miliona dinara, a u narednom periodu ulagaće se preko miljardu dinara kako bi radovi tekli predviđenom dinamikom - rekao je direktor JP Srbijavode Goran Puzović.

Najveća investicija u ovom delu Srbije finansira se uglavnom sredstvima Ministarstva poljoprivrede i vodoprivrede.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


BAUDER-300X250-BANNER
IZOLACIJA-300X250-BANNER
BINA-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...
U Opštem delu Plana detaljne regulacije pro...