SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Da li će biti izmena trase linije 1 beogradskog metroa?

02.07.2021. | Ivana Milovanović | eKapija

Udrurženje građana "Po meri metro" pokrenulo je inicijativu kojom predlaže usvajanje varijante linije 1 BG metroa koja bi obuhvatila Klinički centar Srbije i novu glavnu železničku stanicu Prokop. Za eKapiju ističu da ova varijanta nije nešto što prvi predlažu, već su "takvu varijanta ponudili stručnjaci u samom, još neusvojenom, Planu generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu". Incijativa ovog Udruženja obuhvata i izgradnju kraka od Žarkova ka Ceraku, Vidikovcu i Petlovom brdu.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Klinički centar Srbije je najveći bolnički centar u državi u kojem se leče građani iz svih delova Srbije, ističu naši sagovornici. Godišnje se u njemu zbrine više od milion pacijenata i izvede više od 50.000 operacija.

- Kao lokacija od nacionalnog značaja je već sada veliki generator kretanja, predstavlјa tačku od suštinske važnosti za sve građane Srbije, a ne samo Beograđane i Beograđanke, i potrebno je povezati ga metro sistemom sa ostatkom grada - kažu iz Udruženja za eKapiju.

Kako je predviđeno da u narednom periodu nova glavna železnička stanica Prokop, odnosno zvanično Beograd Centar, postane centralna tačka železničke mreže Srbije i centralna tačka budućih brzih pruga, u ovom Udruženju smatraju da bi i ona trebalo da se nađe na trasi prve linije metroa.

- Očekuje se da železnička stanica Prokop doživi veliki porast broja putnika u skoroj budućnosti, sa planiranim širenjem linija BG:voz-a, kao i sa završetkom brze pruge do Novog Sada. Predviđena je za 40.000 putnika dnevno i u kombinaciji sa prvom linijom metroa bi postala jedna od najznačajnijih presedačkih tačaka u gradu - ističu.

Drugi cilj i predlog Udurženja je predviđanje izgradnje kraka od Žarkova ka Ceraku, Vidikovcu i Petlovom Brdu. U ovim naseljima, kako ističu trenutno živi više od 70.000 ljudi.

- Iako su svi raniji planovi od 1976. predviđali da tuda prođe metro, u najnovijem je on zamenjen tramvajem, što smatramo neopravdanim. To su naselja koja su planski građena sa pretpostavkom da će tuda proći metro i sva infrastruktura je decenijama tome prilagođavana. Opravdanost za sprovođenje metroa ka njima već sada postoji, a biće sve veća kroz decenije, sa očekivanim porastom broja stanovnika u zoni koju bi ovaj krak metroa pokrio. Takođe, reklo bi se da nas je iskustvo naučilo da tramvaj nikako nije adekvatna zamena za metro - objašnjavaju iz Udruženja Po meri metro.

Predložena varijanta za drugu liniju metroa, kako smatraju sagovornici "ima manje spornih elemenata od prve, ali nije bez njih".

- Umesto već ustaljene trase u ranijim planovima kroz Terazijski greben sa ukrštanjem sa prvom linijom u blizini Trga Republike, pomerena je ka jugu i ukršta se na Savskom trgu. Izostavljene su značajne lokacije poput Pravnog fakulteta i Vukovog spomenika, na kojima se nalazi veliki broj fakulteta i kojima gravitira značajan broj građana - kažu.

Izostavljena je, kako ističu integracija sa gradskom železnicom u postojećoj železničkoj stanici Vukov spomenik, a umesto toga se "predlažu dosta skuplja i tehnički zahtevnija rešenja".

- Kao posledica odabranih trasa, očigledno je da je treća linija planirana sa teretom ispravljanja nedostataka prve dve. Iako sa nespornim početkom i krajem na Novom Beogradu odnosno Banjici, njenu trasu kroz centralni deo grada "opterećuje" pokrivanje Kliničkog centra Srbije i nove glavne železničke stanice Prokop. Kada bi te dve lokacije bile pokrivene prvom linijom, kao što mi i predlažemo, trasa treće linija bi mogla biti projektovana optimalnije - smatraju članovi Udruženja.

- Same železnice, odnosno Beogradčvor, koji je nadležan za železničku infrastrukturu u gradu Beogradu, se izrazio nepovoljno povodom trenutnog plana metroa i njegove integracije sa postojećom železničkom infrastrukturom. U njihovom dopisu, koji je bio predstavljen na ranom javnom uvidu Plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu, ističe se više mana i predloga. Izdvajamo povezivanje Prokopa metroom kao prioritetnog zadatka za planere, te nesagledivost tehničkog rešenja, usled značajnih nivelacionih razlika, u zoni predviđenog stajališta Sajam – kažu u Udruženju Po meri metro.

 

Komentari: 1

DARKO 02.07.2021 11.06.01

Kasno ste se setili. Pa sve je već ugovoreno. Ove predloge treba uvrstiti u 2. liniju metroa koja još nije dogovorena. Aerodrom-savski blokovi-nova autobuska stanica-Prokop-KCS (Hram) - Vukov spomenik-Pančevački most.

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;