PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Odobrena izgradnja novog železničkog tunela u Njujorku

31.05.2021. | Beta

Železnički tunel koji će koštati 11 milijardi dolara i biti ključna veza za putovanja na severoistoku SAD, dobio je presudno odobrenje savezne službe SAD za zaštitu životne sredine. Ta odluka, koju je objavilo Ministarstvo saobraćaja, znači da projekat izgradnje novog tunela ispod reke Hadson, koji će povezati Njujork i Nju Džersi, može da nastavi sa inženjerskim i projektantskim radovima.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Očekuje se da će odobrenje skratiti put ka dodeli saveznih subvencija potrebnih za početak izgradnje. Savezna pomoć je nužna jer države Njujork i Nju Džersi godinama neće moći da dostignu svojih 25 odsto udela u ukupnoj ceni tunela, ali se nadaju da će vremenom to uspeti da sakupe.

Tunel, deo šireg projekta za proširenje železničkog kapaciteta u regionu Njujorka, priprema se od pre desetak godina.

Postojeći tunel star je više od 110 godina i u njemu zbog mrvljenja zidova i starih signala i kablova često ima problema koji izazivaju kašnjenje vozova. Prodor slane vode tokom oluje "Sendi" 2012. godine ubrzao je propadanje tunela i primorao železničku kmpaniju "Amtrak" koja je vlasnik tunela, da krene u skupe popravke kako bi pouzdano funkcionisao.

Stotine vozova i stotine hiljada putnika svakodnevno prolaze kroz taj stari tunel, a kada tu ima kašnjenja, to pogađa čitavu istočnu obalu SAD, od Bostona do Vašingtona.

Kada počne izgradnja, novi tunel bi mogao biti završen za šest do sedam godina.

Po projektu, novi tunel nalaziće se paralelno sa postojećim i, kada bude izgrađen, postojeći tunel biće isključen iz upotrebe radi kompletnog remonta, koji bi trebalo da traje do dve godine, a potom će kroz oba prolaziti vozovi.

Zato je u pripremi plan za izgradnju novih kloseka pruge na njujorškoj stanici Pen za prihvatanje više vozova kada oba tunela budu u funkciji.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...
Jovan 03.07.2023.
A kada ce se uraditi parcelizacija zemljist...

;