INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Čuvene svetske arhitekte na konkursu za koncertnu dvoranu

05.05.2021. | Beoinfo

Radovi na izgradnji koncertne dvorane između tržnog centra "Ušće" i Palate Srbija trebalo bi da počnu krajem sledeće godine, a na međunarodni konkurs za idejno rešenje tog objekta, koji je u toku, javile su se najznačajnije svetske arhitekte, istakao je gradski urbanista Marko Stojčić za Tanjug.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

On je kazao da je cilj tog konkursa da najznačajnije svetske arhitekte daju svoje viđenje pomenute koncertne dvorane da bi se, kako očekuje, do kraja ove godine dobilo idejno rešenje tog objekta, a 2022. godine završilo projektovanje i počeli radovi.

Stojčić kaže da je taj konkurs važan pre svega jer su se, kako kaže, prvi put javile svetske arhitekte koje su među 20 najznačajnijih u oblasti arihitekture.

- To je velika vest za sve nas - ističe Stojčić i navodi da žiri koji će izabrati najbolje rešenje čini devetoro domaćih i svetskih stručnjaka.

Prema njegovim rečima, očekuje se da će se na jesen znati kako će izgledati taj, kako kaže, možda i najznačajniji objekat kulture na Balkanu. Stojčić je istakao da su u fazi pripreme ili projektovanja najznačajniji objekti u oblasti kulture u Beogradu čija će izgradnja, kako se očekuje, početi sledeće ili 2023. godine, a među njima je svakako i pomenuta koncertna dvorana.

Stojčić navodi da je u pripremi i konkurs za objekat kulture na Trgu Republike gde će, podseća, biti izgrađene metro stanica i javna garaža.

Istakao je da će to takođe biti jedan od najznačajnijih objekata kulture u prestonici i da je plan da to bude multifunkcionalni kulturni centar.

- Još pišemo projektni zadatak, a konkurs će biti raspisan odmah nakon konkursa za izradu stanica za metro sistem - pojasnio je Stojčić.

Najavio je da će sledeće godine Istorijski muzej Srbije biti useljen u zgradu nekadašnje železničke stanice na Savskom trgu, kao i da će biti uređen i prostor iza zgrade bivše železničke stanice.

Stojčić je pomenuo i izgradnju gradske galerije na Kosančićevom vencu koja će, najavljuje, početi sledeće godine.

U fazi pripreme je, kaže, Muzej automobila koji će se nalaziti ispod Brankovog mosta, na kraju parka "Ušće".

- To je takođe lep objekat koji će Beograđanima prikazati fundus starih automobila koje imamo, a osim toga, tu će se održavati različite kulturne aktivnosti - rekao je Stojčić.

Kako je najavio, jedan od objekata kulture dobiće i čukaričko naselje Cerak.

 

Komentari: 1

Miomir Mijić 10.05.2021 08.21.10

Neki od tih čuvenih svetskih arhitekata su akustički upropastili novu salu filharmonije u Hamburgu, do te mere da su neki umetnici davali izjave kako ne žele više u njoj da nastupaju. Ima i drugih takvih primera sa novijim salama. Naime, "čuvene svetske arhitekte" su suviše jaki autoriteti, okrenuti samo vizuelnom, pa uglavnom ne poštuju mišljenja akustičara.

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;