INFONET-468X60-BANNER

U Srbiji 374 industrijske zone

25.03.2021. | Dnevnik

Već nekoliko godina nema grada ni opštine gde na obodima naselja nema gradilišta na kojima se ne priprema zemljište za industrijsku zonu i dolazak stranih investitora spremnih da kod nas ulažu, otvaraju fabrike, jačaju domaću ekonomiju i povećaju zaposlenost.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Pre novootvorenih zona, imali smo industrijske zone, u kojima se odranije privređivalo. Do sada se, otprilike, znalo koliko imamo poslovnih zona, šta se u njima radi i kako su komunalno opremljene. Sada smo od Republičkog zavoda za statistiku dobili Registar industrijskih zona u Srbiji, sa podacima od prošle godine o ovoj delatnosti, važnoj za privredu svake zemlje.

Republički zavod za statistiku podatke dobija od gradova i opština na osnovu kojih je uradio analizu. Od 168 lokalnih samouprava, saznalo se da industrijske zone imaju 133. Imamo ukupno 374 industrijske zone, u kojima radi tačno 1.859 firmi, piše Dnevnik.

Industrijske zone zauzimaju malo više od 29.000 hektara, ali se čak 54 odsto, odnosno 15.592 hektara, ne koristi. Važan podatak u ovom istraživanju je da je u toku izgradnja 3.700 hektara zemljišta za 64 poslovne zone.

U ovdašnjim zonama posluje najviše malih, mikro i srednjih preduzeća, a na četvrtom mestu su velike kompanije - 11 odsto, dok od ukupnog broja preduzeća svega sedam odsto čine preduzetnici. U domaćim radnim zonama najviše se proizvode motorna vozila, prikolice i poluprikolice, zatim osnovni metali, pa prehrambeni proizvodu, na četvrtom mestu je proizvodnja odevnih premeta, a pet pripada poizvodnji električne opreme.

Istraživanje je pokazalo da imamo najviše zona u kojima posluje svega jedan poslodavac - 77 zona, po dva poslodavca ima 35 zona, a da je čak 95 zona prazno. Samo jedna industrijska zona, nije navedeno koja, ima na području poslovne zone 140 preduzeća, a dve se mogu pohvaliti sa 120 preduzeća. Ujedno, 42 odsto lokalnih samouprava i gradova poseduje više od jedne industrijske zone, a 37 odsto njih raspolaže samo sa jednim takvim mestom za privređivanje.

Analizom odgovora dobijenih od gradova i opština, statističari su izračunali da čak u 76 odsto lokalnih samouprava i gradova ima prostora za otvaranje novih pogona, a to znači da naša zemlja ima mogućnosti da dovodi i dalje nove investitore i privlači strane investicije i tako razvija privredu uopšte, od lokalne sredine do državne ekonomije.

U pogledu komunalne opremljenosti, saznalo se da su radne zone solidno opremljene i da opštine i gradovi treba još više da budu posvećeni izgradnji infrastukture i za to u budžetima i nadalje treba da bude novca za te namene.

Podaci ukazuju da 95 odsto industrijskih zona ima odgovarajuće puteve i odgovarajuće razvijenu saobraćajnu mrežu, a 91 odsto njih rasprostranjenu mrežu električnih vodova, što predstavlja visoki stepen opremljenosti ovim segmentima infrastrukture.

Međutim, priključak na telekomunikacionu mrežu ima 79 odsto zona, što može da bude otežavajuća okolnost za budući razvoj i privlačenje investitora.

Malo manje od ove mreže, 76 odsto zona, ima izgrađenu vodovodnu mrežu, što pokazuje da lokalne samouprave u narednom periodu, da bi se širile i snažnije privređivalo, moraju da se posvete dovođenju ove komunalne infrastrukture. Takođe, potrebno je da obezbede novac i za dovođenje kanalizacione mreže, jer svega 59 odsto industrijskih zona ima taj priključak, a i to može da bude problem u dovođenju investitora.

Najmanje zona, samo 53 odsto, opremljeno je gasnim priključkom,i to je veliki problem, jer mnogim industrijskim granama je potreban upravo priključak na gas. Takođe, svega 22 odsto industrijskih zona ima pristup železnici i mogućnost transporta robe i sirovina ovom vrstom saobraćaja, što isto tako utiče na razvoj i funkcionisanje poslovnih zona u budućnosti.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;