INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Subotičani nezdovoljni planom uređenja starog jezgra svog grada

23.03.2021. | J. Lemajić | Novosti

Komisiji za planove Grada Subotice stiglo je 26 primedaba i sugestija na nacrt Plana detaljne regulacije za zonu Centar 2. Nacrt se odnosi na Rudić ulicu, Ulicu Matije Gupca, kao i delu Ulice Maksima Gorkog, gde se planira rušenje nekih objekata, dok bi Ulica Petra Drapšina rušenjem kuća dobila potpuno novi izgled. Primedbe su uložili građani, preduzeća i organizacije. U svojstvu građanina, Balint Pastor predsednik Skupštine grada, poručio je da nacrt mora da se povuče iz procedure i da se vrati na ponovnu izradu, a pre toga treba revidirati GUP iz 2018.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Ovde treba sagledati i druge aspekte kao što su privredni, turistički... Gradsko jezgro treba da uživa zaštitu kao ambijentalna celina. Treba da očuvamo Ulicu Petra Drapšina, jednu od najstarijih sa karakterističnom kaldrmom - smatra Pastor.

- U toj ulici je kuća Stipana Matijevića, prvog gradonačelnika posle Prvog svetskog rata i zamislite da je okruže višespratnice. Kako bi bilo da se to uradi u Skadarskoj ulici u Beogradu ili Laze Telečkog u Novom Sadu. Ako se to ne radi nigde, zašto bi se radilo u Subotici.

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture imao je primedbu da Nacrt PDR ne pruža zaštitu nepokretnim kulturnim dobrima, najverovatnije zbog pristupa svakom dobru ponaosob, a ne posmatranju gradskog jezgra kao prostorno kulturno-istorijske celine od velikog značaja.

- Gabariti i visina novoplaniranih objekata, čija ukupna površina bi bila više od deset puta veća od onih koji su predviđeni za rušenje, upravo su suprotni osnovnim atributima koji čuvaju autentičnost i integritet gradskog jezgra Subotice - obrazložio je Vladimir Džamić iz RZZSK. Zbog toga treba pristupiti novoj izradi mera tehničke zaštite nepokretnih kulturnih dobara za Zonu 2.

Dok su se neki žalili na etažu budućih objekata, mogle su se čuti i primedbe investitora da je ona smanjena u odnosu na Generalni urbanistički plan, po kome je predviđeno čak 5+1 spratova.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

hiCAD
hiCAD
NOVI SAD
www.hicad.biz

ATM
ATM
SUBOTICA

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;