PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Konceptualni park planiran na prostoru "Marine Dorćol"

16.03.2021. | Beoinfo

Ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov biće zadužen za uređenje konceptualnog parka na prostoru "Marine Dorćol" koji će se nalaziti u blizini nekadašnje termoelektrane u koju će biti preseljen Muzej Nikole Tesle. U parku će se nalaziti skulpture koje će Rukavišnjikov raditi zajedno sa mladim vajarima iz Srbije i drugih zemalja sveta, dogovoreno je danas (16.03.2021) u Moskvi na sastanku Rukavišnjikova i delegacije Beograda.

Linijski park planiran za Dorćol

Linijski park (Foto: Grad Beograd)

Delegaciju Beograda, koja boravi u dvodnevnoj poseti ruskoj prestonici, predvodi zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je podsetio da je Rukavišnjikov autor spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu u Beogradu.

- Razgovarali smo o novom projektu koji će raditi u Beogradu, a to je uređenje konceptualnog parka po ugledu na park Guelj u Barseloni - preneo je Vesić novinarima nakon sastanka.

Dogovoreno je, kaže, da to bude prostor površine oko 6,6 hektara ispred stare termoelektrane "Snaga i svetlost" na Dorćolu.

- U narednih mesec-dva usvojićemo plan detaljne regulacije za taj deo grada. Počećemo da radimo Linijski park na mestu gde je nekada išla pruga, a kada je u pitanju termoelektrana "Snaga i svetlost", zajedno sa Vladom Srbije započećemo njenu rekonstrukciju kako bi tu bio premešten Muzej Nikole Tesle - rekao je Vesić.

Podsetio je da se sadašnji Muzej Nikole Tesle u Krunskoj ulici nalazi na 300 kvadrata i da ima više od 120.000 posetilaca godišnje, a da će se, kada bude premešten u objekat stare termoelektrane, prostirati na skoro 10.000 kvadrata.

- Ispred muzeja, do reke, biće urađen park. Posebno sam srećan što je Rukavišnjikov predložio da taj park radi sa mladim srpskim, ruskim i vajarima iz drugih zemalja sveta tako da to neće biti samo njegovo već i delo tih mladih vajara koji će na taj način moći mnogo toga da nauče - rekao je Vesić. Pojasnio je da će u parku biti postavljene savremene skulpture.

Rukavišnjikov je izrazio zadovoljstvo što će zajedno sa mladim vajarima biti zadužen za uređenje parka i dodao da još uvek ne zna kako će skulpture izgledati i kojih će dimenzija biti, ali da mu je drago što će park biti blizu Dunava.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

hiCAD
hiCAD
NOVI SAD
www.hicad.biz

MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

ATM
ATM
SUBOTICA

EURO TERMIK
EURO TERMIK
KRALJEVO-VRDILA
www.eurotermik.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;