INFONET-468X60-BANNER

Kako do dve milijarde evra investicija u vetroparkove?

09.02.2021. | Tanjug

Nacrt zakona o obnovljivim izvorima energije predstavlja dobru polaznu osnovu da se omoguće veća ulaganja u vetroparkove.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

A da bi se to desilo potrebno je da država napravi izmene koje će omogućiti da što više projekata dobije subvencije, zaključak je investitora i bankara, prenosi Balkan Green Energy News (BGEN).

O Nacrtu koji je izazvao veliku pažnju investitora u vetroparkove vodi se javna rasprava, a taj dokument bio je tema okruglog stola "Industrija vetra u Srbiji između aukcija i tržišta - 2.000 megavata zelene energije čeka na jasan signal države" koji je organizovao BGEN. Nacrt zakona izaziva pažnju i aktera u sektoru elektroenergetike, jer će sa podzakonskim akta koja će uslediti doći do kreiranju okvir za razvoj tržišta. Umesto fid-in tarifa država Nacrtom zakona predviđa uvođenje aukcija na kojima će se investitori nadmetati da dobiju subvencije-premije, pa tako neće svi investitori ući u sistem podsticaja nego samo pobednici aukcija.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) od decembra zajedno sa Vladom Srbije radi na pripremi aukcija, a pomoć Ministarstvu rudarstva i energetike se ogleda u detaljnim preporukama za model aukcija i u pripremi dokumentacije za njih. Šef za energetiku za Zapadni Balkan i Hrvatsku u EBRD-u Frančesko Korbo rekao je da je savet te banke da aukcije budu jednostavne, kao i da se pobednici biraju isključivo na osnovu najniže cene. Na pitanje kada očekuje prvu aukciju u Srbiji on je odgovorio da se nada da bi EBRD, ako sve o čemu se razgovara sa vlastima bude obavljeno na vreme, mogao pre leta da kaže vladi da je pravi trenutak da ih raspiše, prenosi BGEN.

Novi direktor Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Alesandro Bragonzi poručio je da je važno da zakon ohrabruje strane investicije, kao i da omogućava da se napuste subvencije i uvedu tržišni uslovi u sektor. Podsetio je da EIB obično obezbeđuje polovinu finansija za projekat, ali kod zelene energije to se može povećati i na 75 procenata čime se olakšava sprovođenje investicija. Dodao je da je EIB zacrtala cilj da do 2025. godine polovina kredita bude za projekte u oblasti odživog razvoja, zaštite životne sredine i klimatskih promena.

Investitori koji kroz izgradnju vetroparkova treba da investiraju u Srbiju više od dve milijarde evra, jednoglasni su u stavu da oni koji ne budu prošli na aukcijama neće odustati od svojih investicija već će električnu energiju prodavati na tržištu, prenosi BGEN. Oni ističu da je neophodno da država i takve investitore prepozna u zakonu i obezbedi im ravnopravne uslove rada kao i pobednicima aukcija, ali bez zavlačenja ruke u državnu kasu. U cilju obezbeđivanja predvidljivosti za investicije oni ističu da je važno definisanje ugovora o premiji i koriporativnih ugovora o otkupu električne energije, prioritetnog pristupa mreži, kao predvidljivost troškova balansiranja. Investitori smatraju da se aukcije moraju iskoristiti kao sredstvo da se napravi tržište što bi vodilo da na kraju da država novcem građana ne subvencioniše zelenu energiju.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;