IZOLACIJA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Sa Kinezima potpisani ugovori za izgradnju komunalne mreže

05.02.2021. | Tanjug

Ministarstvo građevinarstva i kineska kompanija CRBC potpisali su danas (05.02.2021) komercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji komunalne infrastrukture u Srbiji i komercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji infrastrukture za odlaganje komunalnog čvrstog otpada u Srbiji, čija je vrednost 3,2 milijarde evra.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Ugovore su potpisali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i direktor kompanije CRBC u Srbiji Džang Sjaojuen, u prisustvu ambasadorke Kine u Srbiji Čen Bo.

Ugovori koji su danas potpisani će omogućiti stvaranje uslova da veliki broj opština i gradova u Srbiji reše svoje decenijske probleme u vezi sa prečišćavanjem otpadnih voda i odlaganja i tretmana čvrstog otpada.

Projekat izgradnje komunalne infrastrukture i infrastrukture za odlaganje komunalnog cvrstog otpada predviđen je Programom "Srbija 2025" i svrstava se trenutno u najvredniji projekat koji se realizuje u Srbiji.

Ugovorima će biti omogućeno projektovanje i izvođenje radova na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kanalizacione mreže i pumpnih stanica u 65 opština i gradova, na ukupno 73 lokacije, kao i sanacija ili izgradnja regionalnih deponija na šest lokacija.

Ugovorima su predviđeni i rokovi izgradnje i oni za svaki pojedinačni projekat iznose 39 meseci za završetak svakog pojedinačnog objekta, računajući i probni rad, a od dana izdavanja prve građevinske dozvole, u bilo kojoj opštini počinje da teče apsolutni rok za završetak izgradnje u svim jedinicama lokalne samouprave i taj rok je pet godina.

Svi predviđeni radovi i izgradnja objekata biće sprovedeni u skladu sa srpskim propisima, ali i evropskim direktivama iz te oblasti, sa najvišim standardima i primenom najnovijih tehnologija.

Primena odobrene tehnologije za prečišćavanje otpadnih voda podrazumeva i uključuje i tretman mulja, čime se trajno rešava taj problem i time se utiče na zaštitu životne sredine i izgled gradova.

Ugovorom je predviđeno obavezno angažovanje srpskih podizvođača od strane kineskih parnera, kompanije CRBC, i to u procentu ne manjem od 49 odsto ukupno angažovanih podizvođača.

Ugovori su izrađeni po modelu '"žutog Fidika"' i uključuju projektovanje i izvođenje radova od strane kineskog partnera, a svaka opština i grad koji su obuhvaćeni tim ugovorima imaće svojstvo investitora za radove na svojoj teritoriji.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;