SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Sa Kinezima potpisani ugovori za izgradnju komunalne mreže

05.02.2021. | Tanjug

Ministarstvo građevinarstva i kineska kompanija CRBC potpisali su danas (05.02.2021) komercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji komunalne infrastrukture u Srbiji i komercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji infrastrukture za odlaganje komunalnog čvrstog otpada u Srbiji, čija je vrednost 3,2 milijarde evra.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Ugovore su potpisali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i direktor kompanije CRBC u Srbiji Džang Sjaojuen, u prisustvu ambasadorke Kine u Srbiji Čen Bo.

Ugovori koji su danas potpisani će omogućiti stvaranje uslova da veliki broj opština i gradova u Srbiji reše svoje decenijske probleme u vezi sa prečišćavanjem otpadnih voda i odlaganja i tretmana čvrstog otpada.

Projekat izgradnje komunalne infrastrukture i infrastrukture za odlaganje komunalnog cvrstog otpada predviđen je Programom "Srbija 2025" i svrstava se trenutno u najvredniji projekat koji se realizuje u Srbiji.

Ugovorima će biti omogućeno projektovanje i izvođenje radova na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kanalizacione mreže i pumpnih stanica u 65 opština i gradova, na ukupno 73 lokacije, kao i sanacija ili izgradnja regionalnih deponija na šest lokacija.

Ugovorima su predviđeni i rokovi izgradnje i oni za svaki pojedinačni projekat iznose 39 meseci za završetak svakog pojedinačnog objekta, računajući i probni rad, a od dana izdavanja prve građevinske dozvole, u bilo kojoj opštini počinje da teče apsolutni rok za završetak izgradnje u svim jedinicama lokalne samouprave i taj rok je pet godina.

Svi predviđeni radovi i izgradnja objekata biće sprovedeni u skladu sa srpskim propisima, ali i evropskim direktivama iz te oblasti, sa najvišim standardima i primenom najnovijih tehnologija.

Primena odobrene tehnologije za prečišćavanje otpadnih voda podrazumeva i uključuje i tretman mulja, čime se trajno rešava taj problem i time se utiče na zaštitu životne sredine i izgled gradova.

Ugovorom je predviđeno obavezno angažovanje srpskih podizvođača od strane kineskih parnera, kompanije CRBC, i to u procentu ne manjem od 49 odsto ukupno angažovanih podizvođača.

Ugovori su izrađeni po modelu '"žutog Fidika"' i uključuju projektovanje i izvođenje radova od strane kineskog partnera, a svaka opština i grad koji su obuhvaćeni tim ugovorima imaće svojstvo investitora za radove na svojoj teritoriji.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;