INFONET-468X60-BANNER

Uređenje pešačke zone u Kragujevcu

05.02.2021. | Grad Kragujevac

Grad Kragujevac u saradnji sa Univerzitetom započeo je projekat transformacije dela "Pešačke zone" i Trga vojvode Radomira Putnika. Tim povodom juče (04.02.2021) je u Svečanoj sali Rektorata organizovan Stručni skup, na kome je JP Urbanizam predstavilo tri idejna rešenja parternog uređenja Trga vojvode Radomira Putnika.

Idejno rešenje za Trg vojvode Radomira Putnika (Foto: JP Urbanizam, Grad Kragujevac)

- Okupili smo na jednom mestu renomirane stručnjake u oblasti urbanizma i arhitekture da od tri ponuđena rešenja izaberemo najkvalitetnije - rekao je gradonačelnik Nikola Dašić i dodao da je reč o veoma ozbiljnoj odluci koja bi trebalo da doprinese "umivanju" centra grada. Iako smo četvrti grad u Srbiji, industrijska i državotvorna prestonica, jedan od najvećih gradova koji ima priliku da postane centar regiona, naš centar grada nema funkciju. Preuzeli su je veliki tržni centri. Centar grada mora da bude priveden nameni i da ima kvalitetne sadržaje. Tome će doprineti uređenje Trga vojvode Radomira Putnika, ali i drugi važan projekat, koji takođe započinjemo, a to je sređivanje starih fasada.

Radni tim JP Urbanizam predložio je struci svoja idejna rešenja. Uz poštovanje istorije i razvoja tog prostora napravljene su tri varijante funkcionalne veze Trga sa ostalim pešačkim zonama. Rešenja su prilagođena vremenu u kome živimo, zadržana je geometrija i silueta prostora i ambijentalne celine, istakla je Prof. dr Jelena Atanasijević arhitekta i urbanista, profesor Filološko-umetničkog fakulteta. Uređenjem Trga otvaraju se nove vizure i postiže nova estetika. Prednost rešenja je ukidanje saobraćaja na prostoru ispred zgrade Suda.

Pored transformacije ulica i parking mesta i proširenja zone oko spomenika, novoformirani Trg biće povezan sa postojećim pešačkim zonama u jednu celinu. Prema rečima Vesne Jovanović – Milošević vd direktora JP Urbanizam, biće formirane dve kružne parterne fontane u osovini Trga i dve linijske fontane između zgrade Moskva i Zlatna ruža. Nakon korekcija i usvajanja predloga broj 2, koji je izabran kao najbolji, pristupiće se izradi projektne dokumentacije.

 

Komentari: 2

Rados 09.03.2021 16.51.46

Још једна шарена лажа

Saurus 08.02.2021 13.15.04

Liči na bledu kopiju Karađorđevog trg u Batočini, samo što u datom kontekstu ne pristaje.

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ATM
ATM
SUBOTICA

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;