INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Započeta poslednja faza rekonstrukcije Skadarlije

03.02.2021. | Beoinfo

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić izjavio je da je u Skadarliji u toku poslednja faza rekonstrukcije i da se središnji deo ulice sada prvi put obnavlja. On je rekao da se radovi finansiraju iz gradskog budžeta a da su nosioci radova gradska javna preduzeća, tako da nije bilo posebnih nabavki, već je u pitanju redovan program uređenja pešačkih i saobraćajnih površina.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Stojčić je istakao da se koristi period hladnijeg vremena kako bi u potpunosti bila završena rekonstrukcija Skadarlije. 

– Takođe smo iskoristili ovu priliku da uklonimo bašte zato što su pojedine postavljene već decenijama, a taj posao nije urađen u skladu sa propisima po pitanju uređenja i gabarita. Očekujemo da u naredna tri meseca bude završena rekonstrukcija središnjeg dela Skadarlije, gde se nalaze krupniji obluci i kocke, kao i bočne strane, to jest trotoari sa sitnijim oblucima na kojima će se, kao i do sada, nalaziti bašte, ali će to morati da se uradi po svim postojećim propisima koji važe za Skadarliju. To podrazumeva i postavljanje nadstrešnica, to jest tendi, koje takođe moraju da budu izvedene u skladu sa katalogom urbanog mobilijara, što znači da neće biti moguće zatvaranje bočnih stranica, zastakljivanje bašta ili podizanje krovnih konstrukcija. Sve navedeno znači da će sve bašte biti unificirane, a dizajn i projekat će biti prilagođeni boemskoj četvrti, najvažnijem kulturno-istorijskom delu Beograda kada je turizam u pitanju – rekao je Stojčić.

On je naglasio da je sada glavni akcenat na tome da preostali deo radova protekne bez problema, kako bi ugostitelji mogli neometano da rade. 

– Veoma smo pažljivo odabrali period u kojem će radovi biti započeti, jer smo želeli da sve krene posle novogodišnjih i božićnih praznika. U tom trenutku nismo znali da li će restorani moći da rade. Radovi će u svakom slučaju biti okončani do početka sezone, a važno je naglasiti da će se, osim završnog sloja krupne kocke, to jest kaldrme i oblutaka, menjati i deo vodovodne i kanalizacione mreže, kao i deo energetskih kablova. Biće zasađeno nekoliko novih stabala na mestima koja su za to predviđena, a biće uređena i ulična rasveta. Na isti način uredićemo i deo Gospodar Jevremove ulice – poručio je Stojčić.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;