INFONET-468X60-BANNER

Započeta poslednja faza rekonstrukcije Skadarlije

03.02.2021. | Beoinfo

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić izjavio je da je u Skadarliji u toku poslednja faza rekonstrukcije i da se središnji deo ulice sada prvi put obnavlja. On je rekao da se radovi finansiraju iz gradskog budžeta a da su nosioci radova gradska javna preduzeća, tako da nije bilo posebnih nabavki, već je u pitanju redovan program uređenja pešačkih i saobraćajnih površina.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Stojčić je istakao da se koristi period hladnijeg vremena kako bi u potpunosti bila završena rekonstrukcija Skadarlije. 

– Takođe smo iskoristili ovu priliku da uklonimo bašte zato što su pojedine postavljene već decenijama, a taj posao nije urađen u skladu sa propisima po pitanju uređenja i gabarita. Očekujemo da u naredna tri meseca bude završena rekonstrukcija središnjeg dela Skadarlije, gde se nalaze krupniji obluci i kocke, kao i bočne strane, to jest trotoari sa sitnijim oblucima na kojima će se, kao i do sada, nalaziti bašte, ali će to morati da se uradi po svim postojećim propisima koji važe za Skadarliju. To podrazumeva i postavljanje nadstrešnica, to jest tendi, koje takođe moraju da budu izvedene u skladu sa katalogom urbanog mobilijara, što znači da neće biti moguće zatvaranje bočnih stranica, zastakljivanje bašta ili podizanje krovnih konstrukcija. Sve navedeno znači da će sve bašte biti unificirane, a dizajn i projekat će biti prilagođeni boemskoj četvrti, najvažnijem kulturno-istorijskom delu Beograda kada je turizam u pitanju – rekao je Stojčić.

On je naglasio da je sada glavni akcenat na tome da preostali deo radova protekne bez problema, kako bi ugostitelji mogli neometano da rade. 

– Veoma smo pažljivo odabrali period u kojem će radovi biti započeti, jer smo želeli da sve krene posle novogodišnjih i božićnih praznika. U tom trenutku nismo znali da li će restorani moći da rade. Radovi će u svakom slučaju biti okončani do početka sezone, a važno je naglasiti da će se, osim završnog sloja krupne kocke, to jest kaldrme i oblutaka, menjati i deo vodovodne i kanalizacione mreže, kao i deo energetskih kablova. Biće zasađeno nekoliko novih stabala na mestima koja su za to predviđena, a biće uređena i ulična rasveta. Na isti način uredićemo i deo Gospodar Jevremove ulice – poručio je Stojčić.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;