Beograd dobija "Pančićev centar"

14.01.2021. | B. Borisavljević | Novosti

Biološki fakultet je dobio "zeleno svetlo" za sređivanje napuštene zgrade u Botaničkoj bašti "Jevremovac" u kojoj će biti izložena kompletna zaostavština Josifa Pančića i uređen prostor za promociju nauke i edukaciju.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Prof. dr Željko Tomanović, dekan Biološkog fakulteta, potvrdio je za Novosti da je od gradskih vlasti dobijeno rešenje o legalizaciji objekta, koji stoji nedovršen i zapušten od 1995. godine. Takođe, dobijena je i građevinska dozvola za početka radova.

Prema Tomanovićevim rečima, očekuje se da radovi počnu tokom ove godine. Za sređivanje i kompletno opremanje objekta potrebno je oko 2,5 miliona evra, a novac će biti obezbeđen iz kredita neke od evropskih banaka. Za postupak legalizacije, što je bio prethodni uslov da bi se betonsko ruglo privelo nameni, ova visokoškolska ustanova je izdvojila 6,5 miliona dinara.

Uz rekonstruisani viktorijanski staklenik iz 19. veka, Srbija će dobiti jedinstvenu celinu i veoma reprezentativan prostor na 2.000 kvadratnih metara namenjen ekološkom obrazovanju pre svih predškolske i školske dece i studenata, ali i svih građana.

Tomanović naglašava da je to dug prema čuvenom Josifu Pančiću, prvom predsedniku Srpske kraljevske akademije, koji je sredinom 19. veka proslavio Srbiju opisujući veliki broj jedinstvenih biljnih vrsta koje, osim ovde, ne žive nigde u Evropi i svetu.

- Posetioci će imati priliku da vide zaostavštinu sa herbarijumom, omorikom, Pančićevim ramondama, njegovim dragocenim beleškama, retkim i vrednim knjigama što je do sada čuvano i sačuvano u upravnoj zgradi Botaničke bašte, u neprimerenim uslovima - ističe profesor Tomanović.

- Takođe, tu će biti i laboratorije i učionice za talentovanu decu, kao i amfiteatar sa 190 mesta, zoološke zbirke, banka semena naših autohtonih biljnih vrsta, koje predstavljaju neprocenjivi genetički resurs. Amfiteatar je namenjen posetiocima za popularna predavanja, a moguće je održavanje koncerata.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...
Ivana 04.01.2021.
Idealno resenje za kucne uslove,molim vas k...
cica 29.12.2020.
Od ovih 20 do 30 postrojenja bilo bi lepo k...