INFONET-468X60-BANNER

U Srbiji postoje 374 industrijske zone, a trenutno su u izgradnji još 64

30.12.2020. | S. Bulatović | Novosti

U Srbiji postoje čak 374 industrijske zone. Poseban prostor za pogone odvojili su je 133 opštine i grada, ali 35 lokalnih samouprava još ne mami investitore na ovaj način. Ne rade, međutim, svi podjednako dobro. Čak 95 njih nema još nijednog stanara, a u 77 radi po samo jedna firma.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Na suprotnom kraju je smedersvka industrijska zona, koja je ugostila čak 140 preduzeća, Stara zona u Kruševcu je adresa za 124 kompanije, ili Zemun u kom posluje 120 "podstanara".

Nedavno istraživanje Republičkog zavoda za statistiku otkriva i da 41 odsto opština ima problem sa vodosnadbevanjem i da jedva svaka peta, 19 odsto, ima rešeno pitanje odlaganja otpada. I u Razvojnoj agenciji Srbije ističu da nisu sve zone komunalno opremljene, ali i da od delatnosti kompanije zavisi gde će početi poslovanje.

- Treba razjasniti da svaki investitor ulaže u neku industrijsku zonu, radi se uvek o zemljištu za industrijsku namenu - kažu u RAS-u. - Što se tiče toga šta je primamljivije investitorima, to zavisi od investitora i toga koliko su mu neki konkretni faktori važni ili važniji od drugih. Tako je nekima primamljivije da budu u režimu slobodne zone, a za neke investitore to nije presudno. Najčešće presudni faktori odluke su izgrađena infrastruktura u opštini, blizina auto-puta, kvalifikacije u toj opštini, da li postoji univerzitet i mnogi drugi. Mnoge industrijske zone nisu komunalno opremljenje, a ta vrsta posla je, pre svega, u nadležnosti lokalnih samouprava u kojima se te zone nalaze. Stoga je sa strane Razvojne agencije Srbije potrebno mnogo veće angažovanje da bi se u te industrijske zone doveo neki investitor.

Od postojećih industrijskih zona, svega tridesetak su i slobodne zone i nude povlastice prilikom uvoza i izvoza. Takve su zone u Pirotu.

- Naše obe zone su i slobodne zone, tako da imamo dvostruki adut - objašnjava Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota. - Ono što investitorima nudi Zakon o poslovanju u slobodnim zonama i ono što obezbeđujemo mi. Naše slobodne zone nude prednost transporta, logistike, špedicije, skladištenja robe. Investitorima nudimo koncept one step shop - jedan čovek koji je zadužen za komunikaciju sa svim institucijama. Imaju popust od 50 odsto na plaćanje komunalnih usluga. Naša specifičnost je da ne poklanjamo zemljište već ga dodeljujemo na javnoj licitaciji. Radimo već na proširenju zemljišta. Priprema se projekat transportno-logističkog terminala.

Istraživanje Republičkog zavoda za statistiku je pokazalo da su trenutno u izgradnji još 64 industrijske zone u 44 opštine u Srbiji. O opremanju ovakvog prostora trenutno razmišlja 60 lokalnih samouprava.

Najzastupljenije delatnosti u ovim zonama su proizvodnja motornih vozila, proizvodnja osnovnih metala, prehrambena industrija, pravljenje odevnih predmeta i električnih aparata.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;