Auto-put do Požege i zaštićena klisura početkom 2022.

22.12.2020. | RTS

Početkom 2022. biće pušten u saobaćaj auto-put do Požege, ali će biti i revitalizovana klisura kao prirodno dobro prve kategorije, najavila je premijerka Ana Brnabić prilikom posete Ovčarsko-kablarske klisure i Ovčar banje. Premijerka je obišla klisuru zajedno s ministarkom za zaštitu životne sredine Irenom Vujović i ministarkom trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjanom Matić povodom početka novog projekta za uređenje Ovčarsko-kablarske klisure.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Izgradnja auto-puta do Požege značiće da se čitav saobraćaj klisure seli tako da imamo konačno uslove da napravimo ono što je već na papiru, a to je zaštićeno područje izuzetnih odlika i prirodno dobro prve kategorije. Što danas kada dođete ovde, nažalost, ne bi znali da jeste - navela je Brnabićeva.

Podsetila je da su slične stvari sa izmeštanjem saobraćaja iz zštićenih područja urađene na nekim drugima mestima, kao na primer u Golupcu kod tvrđave, i to je danas jedan od najlepših delova Srbije i njenih kulturnih dobara.

- Zamislite šta onda možemo da uradimo ovde u Ovčarsko-kablarskoj klisuri. Ovo je predeo koji je važan kao prirodno dobro, ali i kao kulturno, istorijsko i versko nasleđe Srbije i dužni smo da ovo vratimo i prirodi i građanima - istakla je premijerka.

Podsetila je i da je projekat pokrenut kada je bilo sigurno da će auto-put do Požege biti otvoren početkom 2022. i da je cilj bio da se paralelno radi na uređenju klisure.

I kada bude izmešten saobraćaj da ovde budu urađene u klisuri značajne stvari, rekla je ona.

- Mislim da ćemo se već sledeće godine videti ovde na rekonstruisanom trgu u Ovčar banji, moramo da završimo i izmuljavanje jezera Međuvršje i njegovo čišćenje, da završimo dva pristaništa jezeru, parkinge, uređenje centralnog trga, otvaranje prirodnjačkog muzeja i drugo. To su sve kratkoročni ciljevi. Moraju da se ulože značajna sredstva zbog turizma, ali i zbog naše dužnosti prema prirodi i našem kulturnom nasleđu - naglasila je Branbićeva.

Kaže da će na tom projektu raditi zajedno tri ministarstva zadužena za turizam, životnu sredinu i infrastrukturu, u saradnji sa Čačkom.

- Već sledeće godine se vidimo i 2022. godine imaćemo i auto-put do Požege, ali i klisuru koja će izledati kao prirodno dobro prve kategorije - poručila je premijerka.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...