INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Završetak radova na izgradnji železničke stanice Beograd Centar za oko tri godine

07.12.2020. | eKapija

Izgradnja železničke stanice Beograd Centar u Prokopu biće potpuno završena za oko tri godine, najavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović. On je prisustvovao je prezentaciji projekta izgradnje nove zgrade železničke stanice i pratećih komerecijalnih sadržaja u Prokopu, saopšteno je iz Infrastrukture železnice Srbije.

Budući izgled stanice Beograd Centar

Budući izgled stanice Beograd Centar (Foto: Infrastruktura železnice Srbije)

Ministar je najavio da će radovi u Beograd Centru koji su u toku biti završeni u avgustu naredne godine, a da je njihova vrednost oko 11 mil EUR, da brzo ulazimo u pregovore sa Svetskom bankom i da će ta druga faza radova, koja se odnosi na železničku infrastrukturu, koštati između 25 i 30 mil EUR.

- Nakon toga sledi treća etapa, koja nas neće koštati ništa, jer će po modelu javno-privatnog partnerstva privatni investitor uraditi odgovarajuću železničku infrastrukturu, odnosno železničku zgradu i prijem putnika, a za uzvrat će dobiti prostor koji će sam da investira i stavi u komercijalnu funkciju za svoje potrebe. Na taj način budžet i građani neće izdvojiti ni dinar za ovu investiciju, a dobiće kvalitetnu širu železničku infrastrukturu - rekao je ministar Momirović.

Momirović je istakao i da se čitav projekat železničke stanice Beograd Centar realizuje sa domaćim partnerima, da su angažovani domaći izvođači, inženjeri i radnici i da je cilj u ovom investicionom ciklusu da se podigne operativa i da se naše kompanije osposobe da budu konkurentne na inostranom tržištu.

Budući izgled stanice Beograd Centar

Budući izgled stanice Beograd Centar (Foto: Infrastruktura železnice Srbije)

Izvršni direktor Infrastrukture železnice Srbije Milan Maksimović i predstavnici kompanije Elita kop koja izvodi radove u Prokopu, upoznali su ministra sa aktivnostima na gradilištu koje su trenutno u toku.

Milutin Milošević, direktor Beogradčvora, upoznao je ministra sa istorijatom razvoja beogradskog železničkog čvora i stanice Beograd Centar, sa aktuelnim projektima koji obuhvataju izgradnju železničke stanice i komercijalnih sadržaja u Prokopu, kao i neophodne saobraćajnice.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;