INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Radovi na novoj autobuskoj stanici u završnoj fazi

24.11.2020. | B92

Izgradnja pristupnih saobraćajnica oko nove autobuske stanice u novobeogradskom Bloku 42 počela je krajem juna, i radovi su u završnoj fazi.

Inače najveći deo radova je završen, skoro sve podzemne instalacije, izgrađeni su novi široki trotoari koji su većim delom kompletno završeni asfaltima, poručio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Budući izgled Glavne autobuske stanice u Bloku 42 (foto: Beoinfo)

Radovi su počeli sredinom juna 2020. godine, ugovorena vrednost radova je oko 278 miliona dinara bez PDV, a ugovoreni rok završetka radova je 270 dana. Očekuje se da ugovoreni radovi budu završeni pre roka.

- Od četvrtka 19. novembra krenuli su sinhronizovano radovi na sanaciji postojećeg dela kolovozne konstrukcije, 3 saobraćajne trake, tj. zamena bituminiziranog nosećeg sloja saobraćajnice Jurija Gagarina i izrade završnog sloja u punoj širini saobraćajnice Jurija Gagarina, 4 saobraćajne trake, kao i završnog sloja asfalta u Marka Hristića, i sanacija bitumiziranog nosećeg sloja sa izradom završnog sloja asfalta u Antifašističke borbe - naveo je Vesić.

Za vikend je urađeno oko 2500m² sanacije kolovoza izradom BNS sloja u delu Jurija Gagarina do raskrsnice sa Antifašističke borbe i oko 5600m² završnog sloja asfalta na delu Jurija Gagarina između raskrsnica Antifašističke borbe i Marka Hristića i samoj ulici Marka Hristića.

Paralelno sa ovim radovima odvijaju se i radovi na izgradnji oko 80m toplovoda fi 800 u zoni raskrsnice Jurija Gagarina i oko 140m toplovoda fi 800 duž Antifašističke borbe zbog potrebe izmeštanja toplovoda koji se nalazi u lokaciji buduće autobuske stanice, poručio je Vesić.

Završetkom ovih radova, dodaje, biće stvoreni uslovi za završetak svih preostalih asfalterskih radova.

Kako je ranije izjavio Vesić, izgradnja pristupnih saobraćajnica obuhvata rekonstrukciju i izgradnju kolovoza i prateće infrastrukture u tri ulice – Marka Hristića, Jurija Gagarina i Antifašističke borbe, a ukupna površina javnog prostora koji će biti uređen je oko 2,6 hektara.

Zamenik gradonačelnika rekao je nedavno za list Politika da se očekuje da do kraja godine 50 odsto saobraćaja sa sadašnje autobuske stanice bude prebačeno u Novi Beograda, a plan je da do aprila 2021. godine 80 odsto polazaka i odlazaka bude iz Bloka 42.

U naredne dve nedelje grad će sa BAS-om potpisati ugovor prema kojem ćemo mu iznajmiti aneks u Bloku 42 koji će poslužiti kao stanična zgrada dok nova, velika, ne bude završena, poručio je Vesić.

- Do aprila bi trebalo da budu okončani grubi građevinski radovi na novoj staničnoj zgradi, a da onda ceo kompleks novog BAS-a bude gotov do kraja 2021. Aneks, koji će poslužiti kao privremena stanična zgrada, potpuno je završen i opremljen. Korona jeste usporila radove, ali otklonjene su sve prepreke da BAS nastavi sa gradnjom - naveo je Vesić za Politiku.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;