INFONET-468X60-BANNER

Počelo uređenje parka "Tri ključa"

27.10.2020. | Š. Marović | Novosti

Radovi na početku rekonstrukcije parka kod Mostarske petlje i dela Ulice kneza Miloša "Tri ključa" konačno su krenuli pre desetak dana. U prvoj fazi uređenja planirano je da se završi glavna pešačka staza kroz ovu zelenu površinu, dok će sledeće godine radovi biti nastavljeni na preostalih 20.400 kvadrata.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Kako je precizirano 2018. godine, izraelski investitor koji gradi poslovno-stambeni kompleks na mestu bivšeg saveznog MUP obavezao se da kroz javno-privatno partnerstvo sa Gradom Beogradom uredi ovu zelenu površinu. Idejno arhitektonsko-urbanističko rešenje izradila je firma Bureau Cube Partners, a kako je tada planirano, umesto dosadašnjeg parkinga trebalo bi da se nađu cvetna aleja i fontana. Ipak, projekat uređenja se trenutno dorađuje, pa bi do kraja godine trebalo da bude kompletno završen, kada će se znati i konačno idejno rešenje.

- Glavna staza je potpuno dotrajala, godinama se nije ulagalo u nju, tako da je pukotina bilo na svakom ćošku - kažu, za Novosti, radnici Zelenila, koji uređuju ovu površinu. - Vremenski uslovi nam ovih dana idu naruku, tako da će ovaj deo posla biti završen do kraja godine. Trenutno se za uređenje vrši priprema staze koja se proteže do "Mostara". Teren je dosta neravan, česta su i podrhtavanja zbog blizine Mostarske petlje, ali će radovi biti izvedeni po svim standardima.

Na podlogu se, kako su nam precizirali, prvo stavlja tampon od krupne rizle, zatim sitnija, potom ide betonska podloga na koju će se lepiti granitne ploče. Širina šetališta kroz park posle rekonstrukcije biće tri i po metra.

Još 2018. godine Milan Rašković, koautor i projektant idejnog rešenja u ime firme Bureau, rekao je da su idejnim rešenjem planirane nove pešačke staze, zelene površine sa vegetacijom, vodena ogledala, elementi urbane rasvete i mobilijara. On je tada dodao da će osim drvoreda i pojedinačnih stabala, park imati i cvećnjake i travnjake, a vegetaciju će upotpuniti visoko i srednje drveće.

Rekonstrukcija parka "Tri ključa" biće rađena fazno, pa će posle završetka glavne staze ove godine, sledeće čim vremenski uslovi dozvole krenuti druga faza, kada će se ova zelena površina kompletirati. Prilazi iz Ulice kneza Miloša u park biće prilagođeni i za osobe sa posebnim potrebama.

Park "Tri ključa" posle rekonstrukcije posedovaće sistem biciklističkih staza. Najveća novina trebalo bi da bude izgradnja pasarele koja povezuje zelenu površinu i Trolejbuski most, od koga počinje Bulevar vojvode Putnika. Ipak, izgradnja pasarele je tek u planovima i ona neće biti paralelna sa uređenjem zelene površine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;