Otapanje snega i leda sa spoljašnjih površina

06.10.2020. | Gradjevinarstvo.rs

U novije vreme, shodno promenama u životnim navikama, kulturi stanovanja, kao i savremenom načinu gradnje koji teži ka maksimalnom iskorišćenju prostora, posebno u urbanim sredinama, zahtevaju se efikasna i funkcionalna rešenja koja će obezbediti slobodno i sigurno kretanje ljudi i vozila.

Grejni kablovi - Montaža na stepeništu

Shodno navedenom iz Norveške stižu rešenja u vidu grejnih kablova za otapanje snega i leda. Montaža grejnih kablova ili grejnih mreža obavlja se brzo i jednostavno i moguće ih je ugraditi bez obzira na završnu oblogu. Obično se postavljaju u sloju ispod završne obloge. Mogu se postaviti na armaturnu mrežu pre izlivanja betona, ili na beton, pre završne obloge, u pesak, a takođe mogu se ugrađivati i direktno u asfalt.

U zavisnosti od potrebe, grejni kablovi se mogu postaviti po celoj površini, ili samo u određenim zonama koje su neophodne za slobodno kretanje (staze, kolotrazi, stepeništa...). Na ovaj način, obezbeđuje se funkcionalnost, smanjuje investiciono ulaganje i potrošnja prilikom upotrebe.

Grejni kablovi - Montaža na armaturnu mrežu

Za kontrolu rada sistema za otapanju snega i leda, preporučuje se upotreba kontrolera sa mogućnošću očitavanja temperature i vlage. Uzimajući u obzir oba parametra, sistem se aktivira samo onda kada stvarno postoji mogućnost za pojavu leda ili zadržavanje snega na površinama koje želite da budu suve. Osim što daje komfor bezbednog i sigurnog kretanja, termoregulaciona oprema oslobađa potrebe da se prate vremenske prilike i preduzimaju bilo kakve aktivnosti kako bi se sprečila pojava snega i leda tamo gde se ne želi.

Osim funkcionalnosti, grejni kablovi ugrađeni za otapanje snega i leda, povećavaju mogućnost izbora završne obloge jer ne postoji bojazan da se ona ošteti usled mehaničkog uklanjanja snega i leda, pa se tako može koristiti i drvo, štampani beton, trava..., kako bi se zadovoljile i potrebe estetike. Smanjena izloženost negativnim uticajima snega i leda, produžava životni vek završnog sloja na spoljašnjim površinama, bez obzira da li je reč o betonu, pločama, asfaltu, travi i dr.

Snimke sa ugradnje možete pogledati u Enerset video galeriji.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...